Acasă Stirile zilei Ludovic Orban: Azi va fi declarata starea de alerta. Imi asum conducerea...

Ludovic Orban: Azi va fi declarata starea de alerta. Imi asum conducerea Comitetului pentru Situatii de Urgenta

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Premierul Ludovic Orban a anuntat, in debutul sedintei de Guvern, ca astazi va fi declarata starea de alerta. Premierul a preciziat ca in sedinta va fi adoptata o Ordonanta de Urgenta prin care se pune sef al Comitetului Special pentru Situatii de Urgenta. Declararea starii de alerta se va face in baza OUG 21 si nu in baza legii adoptate ieri de Parlament, care intra in vigoare abia la inceputul saptamanii viitoare. Conform unei decizii a CCR, in baza Ordonantei de Urgenta nu se pot restrange drepturi si libertati.

„Astazi CNSSU va declara starea de alerta in cadrul situatiei de urgenta provocate de conroavirus. Tot astazi CNSSU va institui toate masurile necesare pentru a apara viata si sanatatea romanilor. Acestea vor avea caracter de obligativitatea si ele vor fi stabilite in baza OUG 21 care stabileste starea de alerta. Nimic nu ne va impiedica sa luam toate deciziile necesare pentru a putea sa facem fata provocarii generate de aceasta epidemie”, a declarat Ludovic Orban.

Premierul a precizat ca masurile pe care le vor lua astazi trebuie sa tina cont de decizia CCR de ieri. Judecatorii Curtii au stabilit ca OUG 21/2004 privind starea de alerta nu poate restrange drepturi si libertati. Asta inseamna cu nu poate fi ingradit, de exemplu, dreptul la libera circulatie. Orban le-a cerut insa ministrilor sa emita toate nromele de sanatate necesare pentru reinceperea activitatii, pentru functionarea hotelurilor, a saloanelor si a cabinetelor stomatologice, precum si pentru folosirea mastilor de protectie de catre populatie.

„Toate masurile necesare vor fi adoptate de CNSSSU si va solicit ministrilor sa emiteti normle de sanatate si securitate a muncii care trebuie respectate in toate activitatile. Aici este vorba de regulile privitoare la circulatia in mijloacele de transport, cele privind functionarea hotelurilor, frizeriilor toate activitatile pentru care se ridica restrictiile. (…) Trebuie sa reglementam toate masurile necesare de la trecerea de la starea de urgenta la starea de alerta, care preved drepturi ale cetatenilor, facilitati, in domeniul sanatatii, in domeniul educatiei. (…) Trebuie sa tinem cont de decizia CCR ca OUG nu poate sa afecteze drepturi si libertati”, a declarat premierul.

Ludovic Orban a anuntat ca va modifica legea, astfel incat sa isi asume conducerea Comitetului Special pentru Situatii de Urgenta. Premierul va coordona activitatea CNSSU alaturi de Ion stefan, ministrul Dezvoltarii, Marcel Vela, ministrul Internelor si de seful DSU, Raed Arafat.

„Vreau sa va anunt ca impreuna cu MAI am luat decizia de a intari autoritatea CNSSU. Sa modificam OUG 21 si sa imi asum conducerea CNSSU. Va solicit o mobilizare pentru a face fata trecerii de la starea de urgenta la starea de alerta”, a mai spus Orban.

Prmierul le-a transmis si un mesaj romanilor in care le cere sa fie responsabili.

„Fiti responsabili ca si pana acum, respectati toate masurile impuse de autoritati pentru ca va apara viata, sanatatea”, a declarat Ludovic Orban.