Timpul petrecut in pozitia sezand poate fi extrem de nefast pentru sanatatea mentala, provocand anxietate. Aceasta este concluzia la care a ajuns o echipa de cercetatori australieni de la Deakin University din Melbourne, care s-a ocupat de legatura dintre sedentarism si anxietate.

Se stie deja de multa vreme ca un numar mare de ore petrecute sezand dauneaza sanatatii fizice, contribuind la aparitia unor tulburari cronice (cardiovasculare si metabolice), si ca practicarea unei activitati fizice nu atenueaza complet acest impact. Este motivul pentru care se recomanda celor care lucreaza mult in aceasta pozitie sa se ridice cel putin o data pe ora si sa mearga putin, noteaza Agerpres.

Cercetatorii australieni au comparat rezultatele a circa zece studii anterioare, desfasurate pe zeci de mii de persoane, aratand ca „rezultatele sugereaza o asociere intre timpul petrecut in pozitia sezand si riscul aparitiei unor tulburari anxioase”, relateaza passionsante.be. Oamenii prezinta o serie intreaga de simptome, de la dificultatea de a-si controla ingrijorarea, exagerarea unor probleme minore, excesul de vigilenta, la lipsa de concentrare, tensiune musculara, oboseala, somn tulburat.

Oamenii de stiinta le recomanda celor care lucreaza timp indelungat in pozitia sezand sa se ridice regulat pentru a-si dezmorti picioarele, sa iasa la aer la ora pranzului (masa nu trebuie servita la birou) si sa faca putina miscare la sfarsitul zilei, incheie passionsante.be.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.