Cap Limpede

Politic

Lovitura pentru penalii de la guvernare! Comisia Europeana transmite un avertisment dur in legatura cu legile justitiei: Parlamentul Romaniei „sa regandeasca actiunile propuse”!

 

Comisia Europeana lanseaza, miercuri, un apel la adresa Parlamentului Romaniei, printr-o declaratie comuna sustinuta de presedintele CE, Jean Claude Juncker, si de vicepresedintele Comisiei, Frans Timmermans. „Comisia face apel la Parlamentul Romaniei sa regandeasca actiunile propuse, sa lanseze dezbaterea conform recomandarilor Comisiei si sa construiasca un consens la scara larga cu privire la calea de urmat”, se arata in declaratia comuna a celor doi reprezentanti ai Comisiei Europene.

Comisia Europeana a transmis miercuri ca este ingrijorata in legatura cu evolutiile recente din Romania si cere Parlamentului de la Bucuresti sa reconsidere modificarile din justitie.

„Urmarim cu ingrijorare evolutiile recente din Romania. Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul Uniunii Europene”, se arata intr-o declaratie comuna a presedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, si a prim-vicepresedintelui Frans Timmermans, publicata pe site-ul Comisiei.

„O conditie esentiala pentru a putea renunta treptat la Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) este ca progresele realizate pana acum in cadrul acestuia sa fie ireversibile”, se atrage atentia in declaratie.

„in cel mai recent raport privind mecanismul, din noiembrie 2017, Comisia a subliniat faptul ca Guvernul si Parlamentul ar trebui sa asigure transparenta totala a procesului legislativ privind legile justitiei si sa tina seama in mod corespunzator de consultarile desfasurate in cadrul acestuia. De asemenea, Comisia a precizat ca un proces in care independenta sistemului judiciar si punctul de vedere al acestuia sunt apreciate si luate in considerare in mod corespunzator si in care se tine seama de avizul Comisiei de la Venetia reprezinta o conditie prealabila pentru sustenabilitatea reformelor si este un element important in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor de referinta stabilite prin Mecanismul de Cooperare si Verificare. Pozitia Comisiei a fost sustinuta de statele membre in cadrul concluziilor Consiliului adoptate in decembrie 2017”, continua declaratia.

Comisia Europeana atrage de asemenea atentia ca, „potrivit ultimului raport privind MCV, legile justitiei reprezinta un test important cu privire la masura in care interesele legitime ale partilor interesate din sistemul judiciar si ale altor parti interesate au ocazia sa fie exprimate si sunt luate suficient in considerare in cadrul deciziilor finale”.

„Evenimentele de pana acum nu au contribuit cu nimic la rezolvarea acestor preocupari”, avertizeaza Juncker si Timmermans.

„Comisia face apel la Parlamentul Romaniei sa regandeasca actiunile propuse, sa lanseze dezbaterea conform recomandarilor Comisiei si sa construiasca un consens la scara larga cu privire la calea de urmat. Comisia isi reafirma disponibilitatea de a coopera si de a sprijini autoritatile romane in acest proces”, se adauga in declaratie.

„Comisia avertizeaza din nou cu privire la pericolul regresarii si va analiza in detaliu modificarile finale aduse legii justitiei, codurilor penale si legilor privind conflictul de interese si coruptia pentru a stabili impactul acestora asupra eforturilor de garantare a independentei sistemului judiciar si de combatere a coruptiei”, se mai subliniaza in finalul declaratie.

 

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-103865").on("click", function(){ $(".com-click-id-103865").show(); $(".disqus-thread-103865").show(); $(".com-but-103865").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});