Senatul a incuviintat retinerea si arestarea preventiva a senatorului social-democrat Dan Sova, aproband solicitarea ministrului Justitiei cu 95 de voturi ‘pentru’ si 30 de voturi ‘impotriva’.
„Procedand la numararea voturilor exprimate de catre senatori, prin vot secret cu bile, in conformitate cu art. 135 si 136 din Regulamentul Senatului, (…) Comisia de numarare a voturilor a constatat urmatoarele: numarul total al senatorilor — 165; numar total de voturi exprimate — 127, din care voturi ‘pentru’ — 95, iar voturi contra — 30 si voturi anulate — doua. Ca urmare a faptului ca, in urma votului exprimat, a fost intrunit votul majoritatii senatorilor prezenti, (…) Senatul incuviinteaza retinerea si arestarea preventiva a dlui senator sova Dan”, a anuntat, de la Tribuna Senatului, senatorul Laurentiu Coca, conform Agerpres.
Presedintele de sedinta, Ioan Chelaru, a precizat ca Hotararea Senatului de incuviintare a retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan sova va fi transmisa ministrului Justitiei.
Senatorul PSD Dan sova a sustinut joi, in sedinta de plen in care urmeaza sa se voteze asupra cererii Justitiei privind incuviintarea retinerii si arestarii sale preventive, ca din cele 3.000 de file ale dosarului doar 60 sunt cu referire directa la el, iar acestea nu contin probe, ci denuntul si ordonantele procurorului.
Sova i-a indemnat, in luarea sa de cuvant, pe senatori sa voteze conform propriei constiinte, in acord cu Constitutia si „dupa cum scrie in Regulament”.
„Ma aflu in fata dumneavoastra pentru a treia oara anul acesta la un vot de ridicare a imunitatii. Cred ca incep sa ma apropii de recorduri nedorite. Pentru ca sunt in situatia aceasta, simt nevoia nu sa va solicit ceva, ci sa va aduc la cunostinta cateva date. S-a prezentat in fata dumneavoastra un dosar de 3.000 de file care se refera la doua infractiuni — la un abuz in serviciu si la un trafic de influenta. Din cele 3.000 de file, referitoare la mine sunt 60 de pagini. Cele 60 de pagini nu sunt de probe, sunt un denunt si ordonantele procurorului. imi asum ce spun. in dosar, si dosarul este la Comisia juridica, in afara de denunt, nu exista niciun fel de probe. Exista un denunt, atat”, a declarat sova.
El a explicat ca, in data de 9 octombrie, a fost facut un denunt la adresa lui, despre care nu a avut insa cunostinta.
„Nu am stiut absolut nimic. S-au facut cele 3.000 de file. Pe 19 noiembrie, am fost adus cu mandat la DNA desi ma aflam sub control judiciar, deci puteam sa vin in orice moment. (…) in decurs de 30 de minute am fost declarat suspect, am fost declarat inculpat si, in urmatoarele 30 de minute, mi s-a cerut arestarea. Va spun date, nu altceva”, a precizat senatorul social-democrat.
Dan sova a spus ca a observat ca exista „o moda” sa se vorbeasca despre renuntarea la imunitate, insa „imunitatea parlamentara nu inseamna imunitate juridica”.
„Am venit in februarie aici si v-am solicitat sa votati impotriva cererii de arestare. Cred ca e important plenul Senatului sa stie, pentru ca vorbim despre egalitatea puterilor in stat, despre echilibrul puterilor in stat, ca pentru niciuna din acuzatiile pentru care mi s-a cerut arestarea in februarie nu am fost trimis in judecata. Am vazut ca este o moda acum (…) sa vorbim despre renuntarea la imunitate. O spun inca o data: simpla discutie despre renuntarea la imunitate ne face de ras in Europa, de la Stockholm pana la Atena si de la Atlantic pana la Riga. Rade toata lumea de noi. Toata lumea are imunitate. Imunitatea parlamentara nu inseamna imunitate juridica”, a explicat Sova.
Comisia juridica a Senatului a dat, in 24 noiembrie, un aviz favorabil cererii Justitiei in cazul lui Dan sova.
Reprezentantii PSD si PNL au anuntat ca vor vota in plen pentru ridicarea imunitatii lui sova, in timp ce copresedintele ALDE Calin Popescu-Tariceanu a spus ca le recomanda senatorilor din grupul formatiunii sale sa voteze impotriva cererii DNA.
Potrivit DNA, in perioada octombrie 2011 — iulie 2014, Dan sova a pretins sume de bani si a primit in total 100.000 de euro de la o persoana denuntatoare, in schimbul traficarii influentei sale reale pe care o avea pe langa Mihai Balan, director general al CET Govora SA, astfel incat acesta din urma sa asigure incheierea unui contract de asistenta juridica cu o anumita societate de avocatura, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/luna.