Un medic de la Spitalul de Arsi din Capitala a declarat, intr-un interviu pentru tolo.ro, ca cei mai multi dintre tinerii raniti din clubul Colectiv „au fost omorati de bacteriile care infecteaza spitalele si nimeni dintre sefii sistemului sanitar n-a avut curajul sa spuna asta”.

„La noi, la Spitalul de Arsi, majoritatea au murit cu infectie cu diversi germeni, dintre care cel mai agresiv este piocianicul. Vorbesc cu certitudine despre Spitalul de Arsi, dar stiu de la colegi de la alte spitale ca situatia este asemanatoare. La Spitalul de Arsi oamenii mor pe capete de ani de zile din cauza septicemiei dezvoltate din bacterii.

De ce n-au fost anuntate familiile din primele zile, ca sa aiba optiunea de a-i transporta in strainatate?! Unii dintre ei puteau fi transportati. Infectiile cu bacterii apar, din experienta noastra, cam din ziua a cincea. Ar fi fost timp. Intubati, ei puteau fi transportati.

Oamenii mor pentru ca acesti germeni intraspitalicesti sint foarte agresivi si rezistenti. Iar bacteriile devin imune pentru ca, in spitale, se folosesc in exces antibiotice. Dar asta e alta discutie. Revenind, piocianicul este rezistent la orice antibiotic, mai putin la colistin. Numai ca daca folosesti colistin in exces atragi insuficienta renala”, dezvaluie medicul cu o vechime de aproape 17 ani in operatii cu mari arsi pentru jurnalistul Catalin Tolontan.

„Nu mai vreau sa asist tacut la mascarada care e vinduta oamenilor. Ranitii au murit din cauza infectiilor intraspitalicesti”, spune medicul.

Despre conditiile din spitale

– Ce ar insemna conditii normale?

– Fiecare bolnav ar trebui izolat. Circuitele de acces, la fel. Aerul lui trebuie supravegheat. La noi, toti bolnavii sint spalati intr-o singura cada. Se dezinfecteaza cada, e adevarat, dar intrebati-i pe sefii spitalului daca e suficient! Germenii selectati in spital sint extrem de rezistenti.

– Daca la Spitalul de Arsi nu sint conditii pentru arsi, atunci unde?

– Nicaieri in tara. Exista doar Unitatea moderna de la „Floreasca”, despre care ati scris chiar voi, ca a fost inaugurata si nu e folosita. Un mister. L-au intrebat si francezii despre ea pe profesorul Lascar.

– Si ce a raspuns?

– Ca nu a fost pregatit personalul.

„stiam despre pericolul germenilor. in Spitalul de Arsi au murit oameni, vorbesc de inainte de Colectiv ca toti sint oameni, cu 10-15% arsuri! Asta din cauza microbilor”.

Ranitii au murit nu doar din piocianic. Au murit si din acinetobacter, un germene de asemenea foarte agresiv. Am avut cazuri in care analizele bolnavilor indicau prezenta a patru, cinci bacterii! Nu au avut nici o sansa nici daca au ajuns in strainatate ca au ajuns deja suprainfectati.

26 de raniti a primit Spitalul de Arsi, dintre care 15 in stare grava. Au murit 6 oameni, unul e in continuare internat, iar altii sint in strainatate

Reactia oficiala a Spitalului de Arsi – Adrian Stanculea, sef sectie ATI: „E posibil ca toti sa fi murit de infectii, dar acestea sint lucruri pe care nimeni nu a vrut sa le auda”.

Chiar si la cei transferati la unitatile din strainatate ne-au venit hemoculturile dupa ce au plecat. Unele erau pozitive. Am avut un caz care a avut la inceput o evolutie buna, a fost scos de pe adrenalina, iar dupa doua, trei zile starea lui s-a degradat si a intrat in soc septic, deci a avut infectie. A murit.

”Infectiile luate in Romania i-au afectat si pe cei plecati. Un pacient transferat in Anglia a murit. si, in ziua in care a murit, i-am gasit hemocultura pozitiva ramasa acasa” Adrian Stanculea, sef sectie ATI, Spitalul de Arsi

„Toate spitalele sint contaminate. Cine nu recunoaste aceste infectii cu bacterii e dus cu pluta!”Adrian Stanculea, sef sectie ATI

Este posibil ca toti sa fi murit din cauza infectiilor nosocomiale. O spun pentru ca poate asa se va face o cladire noua pentru acest spital. Cind a venit premierul Ciolos in vizita si ne-a intrebat de ce avem nevoie, i-am raspuns «De o cladire noua!».

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.