Acasă Sanatate Longevitatea bulgarilor din Muntii Rodopi, explicata de un om de stiinta! Secretul...

Longevitatea bulgarilor din Muntii Rodopi, explicata de un om de stiinta! Secretul sta in Lactobacillus bulgaricus!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Recomandat de nutritionisti, dar putin agreat de majoritatea, acest aliment are beneficii semnificative pentru sanatate.

Iaurtul a fost consumat cu mii de ani in urma de popoarele din Orientul Mijlociu. Triburile razboinice mongole ale lui Genghis Han consumau iaurtul ca hrana si remediu, iar in India iaurtul era considerat unul dintre cele mai sanatoase alimente.

In Muntii Rodopi din Bulgaria traiesc cei mai multi oameni care ajung la varsta de 100 de ani, conform publicatiei The Guardian. Longevitatea bulgarilor se pare ca se datoreaza consumului regulat de iaurt (un bulgar consuma anual, in medie, aproape 30 de kilograme de iaurt).

Omul de stiinta Elie Metchnikoff (1845 – 1916) a scris o lucrare stiintifica despre longevitatea satenilor bulgari din Rodopi, descoperind si numind ulterior una dintre principalele bacterii din iaurtul acestora – Lactobacillus bulgaricus.

Conform lui Metchnikoff, aceasta ar preveni si anihila infectiile bacteriene intestinale, iar un consum regulat de iaurt ar prelungi viata. Elie Metchnikoff a fost, de altfel, primul savant care a investigat si explicat stiintific beneficiile pentru sanatate ale iaurtului.

In 1908, iaurtul a inceput sa se raspandeasca in Europa ca aliment functional, cu beneficii pentru sanatate.

In orice dieta, iaurtul este un aliment perfect ca urmare a continutului de calciu si proteine. Un pahar de 150 de grame de iaurt are in medie 100 de calorii, 180 de miligrame de calciu (asigurand 20% din necesarul zilnic) si 5 grame de proteine (asigurand 10% din necesarul zilnic).

Peste 30% din populatia globului consuma iaurt in mod regulat. Cu toate acestea, romanii consuma cel mai putin iaurt dintre europeni.

In ciuda multiplelor beneficii ale iaurtului, studiile realizate recent arata ca Romania ocupa ultimul loc la nivel european din punctul de vedere al consumului de iaurt si al lactatelor in general. Conform statisticilor, un roman consuma in medie un produs lactat proaspat pe saptamana, fata de francezi – 5 produse pe saptamana, bulgari – trei produse pe saptamana si polonezi – doua produse pe saptamana.

Sursa: ziuadecj.ro

Citeste caplimpede