Intelesi sau nu liderii PSD, alesi in cele mai inalte foruri decizionale ale tarii se afiseaza sau defileaza ridicand in slavi vremuri demult apuse ba chiar sunt mandri cu svastica lui Hitler, fara ca nimeni sa-i sanctioneze in vreun fel. Oare? Unul dintre ei este deputatul PSD Sorin Avram Iacoban om de baza in echipa liderului PSD Iasi, Gheorghe Nichita. Ce a facut Iacoban si ce s-a intamplat cu liderul PSD Iasi cititi mai jos. Seful PSD Constanta, Radu Mazare este un vechi admirator al culturii naziste si mandru purtator de svastica. Ce s-a intamplat in ultimul timp cu el? Poate gasiti mai jos niste explicatii…

Cu putin timp in urma, adica in campania electorala de la prezidentiale deputatul PSD de Iasi a facut si el ce a putut in campanie pentru PSD-ul din judet. Ca sa aduca mai multe procente lui Victor Ponta a suprapus peste imaginea lui Klaus Iohannis sigiliul nazist, reprezentat de un vultur tinand o svastica in gheare, dedesubt aparand inscriptia „Der iacoban svastica iohannisLandesgruppenleiter Rumänien“, cu caractere gotice. Termenul „Landesgruppenleiter“ desemna in perioada regimului hitlerist reprezentantul Partidului National-Socialist intr-o alta tara, functie aproximativ echivalenta cu cea de secretar general de partid. Legea interzice organizatiile si simbolurile cu caracter fascist, rasist sau xenofob, acesta fiind si obiectul unei plangerii penale inainte de ACL care nu a avut nici un rezultat, potrivit Ziarului De Iasi. „Am sters-o. A fost o eroare si o regret. Nu-mi sta in fire si nici in caracter“, a declarat la scurt timp Sorin Avram Iacoban.

 

La scurt timp ce s-a petrecut in fieful din Iasi al lui Gheorghe Nichita din care face parte si Iacoban. Scandaluri, catuse si DNA calare peste primarul care ii pastoreste pe pesedisti, iar Nichita pare sa fi platit pretul.

 

radu-mazare-cu-zvastica (1)

Un alt model, sau fotomodel nazist, este Radu Mazare care nu doar ca se afiseaza cu haine naziste ci a preluat si frizura lui Hitler. Mazare a fost reclamat pe  banda rulanta la Parchet pentru iesirile sale ilegale in public in sustinerea nazismului… In acelasi timp, Mazare a fost si destul de obraznic cu Klaus Iohannis in campania electorala, iar apoi a ajuns sa imparta celula cu Marian Vanghelie!

 

 

 

 

Ce este svastica de fapt…

Potrivit wikipedia.org svastica este un simbol originar din jainism, fiind o cruce echilaterala cu bratele indoite la jumatatea acestora in unghi drept insens orar sau antiorar. De obicei este orientata astfel incat toate liniile principale sa fie orizontale, dar se gasesc si variante in care aceasta este rotita cu 45 de grade; versiuneahindusa este adesea decorata cu un punct in fiecare sfert, varianta fara punct fiind considerata cea oficiala in hinduism.

Svastica este cel mai sfant simbol non-silabic (vezi si Om) in Hinduism. Prin extensie, Jainismul si Budismul folosesc acest simbol. In Occident este, din pacate, mai ales cunoscut ca emblema generala a miscarii fasciste si naziste.

Dalai Lama svasticaSe pare ca a fost utilizata pentru prima data de locuitorii Eurasiei. Cu toate acestea, a fost adoptata in culturile vechi americane, aparent independent. Astazi, svastica este folosita pe scara larga in ceremoniile religioase si civile din India. Majoritatea templelor indiene, casatoriile, festivalurile si sarbatoririle au ca decoratiune svastica. La inceputulsecolului al XX-lea era utilizata pe scara larga, in intreaga lume, fiind privita ca un simbol aducator de noroc. Svastica a aparut pe cotorul unor carti ale scriitorului anglo-indian Rudyard Kipling si a fost folosita de Robert Baden-Powell ca simbol al cercetasilor.

Prin anii 1870 svastica a ajuns binecunoscuta in Europa prin descoperirile arheologice ale lui Heinrich Schliemann, cel care a descoperit simbolul in situl vechii cetati a Troia si cel care a asociat-o cu vechile migratii ale popoarelor indo-europene (ariane) [1].

Dupa infiintarea Partidului Muncitoresc German National-Socialist (NSDAP), svastica a fost asociata insa, in marea parte a lumii occidentale, cu fascismul, rasismul, nazismul, Al Doilea Razboi Mondial si Holocaustul. Utilizarea de catre nazisti deriva de la miscarea nationalista germana timpurie völkisch, pentru care svastica era un simbol al identitatii „ariane”, concept pe care teoreticieni ca Alfred Rosenberg l-au echivalat cu rasa nordica, „rasa dominanta”, cu originea in Europa de nord. Svastica a ramas pana in zilele noastre un simbol de baza al gruparilor neo-naziste si este afisata de grupari radicale pentru a demonstra un comportament presupus nazist fata de organizatii si persoane rivale.

Dupa sfarsitul Celui de-al Doilea Razboi Mondial utilizarea svasticii a fost descurajata in lumea occidentala. Persoane si grupuri au avut tentative, deocamdata esuate, de a-i invata pe occidentali sa priveasca originile preistorice ale svasticii, facand abstractie de recenta ei asociere cu nazismul. In ziua de azi utilizarea svasticii este interzisa in majoritatea statelor. (In Romania se pedepseste cu pana la 6 ani de inchisoare acest lucru)

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.