Acasă Stirile zilei Bani Leul, cea mai grea valuta europeana din afara zonei Euro

Leul, cea mai grea valuta europeana din afara zonei Euro

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In 2013, dintre monedele din UE, Leul a inregistrat cea mai redusa depreciere in raport cu Euro, moneda nationala marcand la sfarsitul lui decembrie o scadere de cca 0,5% comparativ cu valoarea sa de la inceputul anului trecut; in acelasi interval, Kuna croata s-a depreciat cu aproape 0,9% fata de Euro, Zlotul polonez a scazut cu cca 1,9%, Forintul a scazut cu cca 2%, Lira sterlina-cu cca 2,3%, Coroana suedeza-cu aproximativ 3,2%, iar Coroana ceha-cu aproape 9%.

„Leul a avut o evolutie pozitiva in primele 11 luni ale anului 2013, apreciindu-se usor raportat la Euro; luna decembrie nu a fost insa favorabila monedei nationale, aceasta scazand cu aproape 0,9% fata de Euro: neintelegerile de pe scena politica interna au afectat mediul economic si au transmis catre investitori semnale privind o anumita instabilitate; in plus, la reuniunea sa din 17-18 decembrie, Rezerva Federala a SUA a anuntat ca, incepand cu luna ianuarie a anului 2014, va reduce cu cca 11,7% programul de relaxare cantitativa, iar acest anunt a adus volatilitate in piete. Referitor la scaderea semnificativa a Coroanei cehe in 2013, trebuie sa reamintim ca evolutia nesatisfacatoare a economiei a determinat Banca Nationala a Cehiei sa intervina pe piata de schimb valutar pentru a deprecia moneda, cu obiectivul de a impulsiona exporturile si a creste inflatia, aflata la un nivel ingrijorator de scazut”, a aratat Silviu Pojar, Sales Manager la Noble Securities- sucursala Romania, membru al grupului financiar european Getin Noble Bank Groups of Companies & Getin Holding.

La nivelul intregii Europe, Lira turceasca a marcat cea mai mare depreciere fata de Euro in 2013, moneda prabusindu-se cu cca 25%, atat ca urmare a numeroaselor conflicte de strada care au avut loc in Turcia, cat si din cauza scandalurilor de coruptie izbucnite in decembrie, care au afectat guvernul de la Ankara. „Contextul ramane delicat: situatia din Turcia pare a fi inca destul de departe de o rezolvare completa si, in plus, ar putea fi de asteptat anumite dezechilibre generate de devalorizarea semnificativa a Lirei turcesti si cresterea neincrederii investitorilor, iar faptul ca economia sa depinde de imprumuturi externe nu avantajeaza deloc Turcia in acest moment”, a aratat Silviu Pojar.

Pentru moneda unica europeana, 2013 a fost un an pozitiv, Euro apreciindu-se cu aproape 4,4% fata de Dolarul american; in decembrie, moneda unica europeana a atins maximul ultimilor 2 ani raportat la USD. „Unii investitori au considerat ca Fed a redus prea putin programul de achizitii de obligatiuni, asa incat moneda americana „a ratat” o apreciere consistenta in decembrie”, a precizat Silviu Pojar. Tot luna trecuta Standard & Poor’s a retrogradat cu o treapta ratingul de credit pe termen lung al Uniunii Europene, de la „AAA” la „AA+”, agentia de rating acuzand deteriorarea situatiei financiare. „Evenimentul nu a afectat insa increderea investitorilor in Euro, moneda unica europeana apreciindu-se in decembrie fata de Dolarul american, pe fondul altor semnale considerate de piete drept favorabile pentru Euro”, a aratat Silviu Pojar.

De altfel, aproape toate monedele din UE s-au apreciat in 2013 in raport cu Dolarul american, iar Leul s-a aflat in grupul celor care au marcat cresteri semnificative, avand in vedere ca la finele lui decembrie moneda nationala a inregistrat o apreciere de cca 3,7%, comparativ cu cotatia sa de la inceputul anului fata de USD.

„Asteptarile sunt mari in 2014 atat in ceea ce priveste Europa, cat si SUA; moneda unica europeana va avea nevoie de reconfirmari puternice in ceea ce priveste economia regiunii pentru a-si putea mentine aprecierea fata de USD. Anul curent este important pentru Euro si din prisma faptului ca Letonia trece oficial la moneda unica europeana, devenind al 18-lea stat membru al Zonei Euro. in ceea ce priveste Romania, evolutiile economiei locale se anunta a fi pozitive in acest an; 2014 ar putea fi insa volatil pentru moneda nationala, avand in vedere ca alegerile (prezidentiale si europarlamentare) ar putea stimula aparitia unei instabilitati politice, care s-ar reflecta desigur in pietele financiare”, a precizat Silviu Pojar.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos