Acasă Stirile zilei LENTILELE DE CONTACT cu care vom vedea pe timp NOAPTE ar putea...

LENTILELE DE CONTACT cu care vom vedea pe timp NOAPTE ar putea deveni REALITATE!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Cercetatorii de la Universitatea din Michigan au descoperit o modalitate speciala prin care vor putea fi create lentilele de contact cu care putea vedea pe timp de noapte.

Acestia au gasit un mod de a capta lumina in spectrul infrarosu prin intermediul unui senzor din grafen. Grafenul este varianta bidimensionala a grafitului; este format dintr-un aranjament planar (bidimensional) de atomi de carbon dispusi intr-o retea hexagonala. Grafenul este cel mai bun conductor de electricitate si caldura cunoscut.

Spre deosebire de alte metode experimentale de a imbunatati vederea nocturna, grafenul nu necesita racirea la temperaturi extreme, iar senzorul din grafen este foarte mic si subtire, putand fi integrat chiar si in niste lentile de contact. Cercetatorii care au realizat acest senzor pe baza de grafen, Ted Norris si Zhaohui Zhong, s-au confruntat cu o problema grea, pe care au reusit insa sa o depaseasca: in mod natural grafenul nu este foarte sensibil la lumina.

„Este de 100 pana la 1.000 de ori mai putin sensibil la lumina decat am fi avut nevoie”, conform lui Zhaohui Zhong. Astfel, in loc sa se bazeze direct pe sensibilitatea la lumina a grafenului, cei doi au decis sa experimenteze masurand un curent electric care trece pe sub stratul de grafen al senzorului.

Concluziile lor, prezentate pe larg in ultimul numar al revistei Nature Nanotechnology, indica faptul ca, atunci cand lumina se loveste de stratul superior de grafen, fotonii lasa niste urme cuantificabile ale impactului in campul electric de sub stratul de grafen. Acest lucru produce un semnal electric care poate produce o imagine in conditii de noapte.

„Daca integram acest senzor in lentile de contact, sau in alte aparate electronice portabile, are efectul cresterii capacitatii vizuale in intuneric” conform lui Zhong.

Sursa: agerpres.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos