Acasă Politic Legea votului prin corespondenta a fost adoptata de Senat! Cum poate vota...

Legea votului prin corespondenta a fost adoptata de Senat! Cum poate vota diaspora

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Senatul a adoptat, luni, legea privind votul prin corespondenta, care se va aplica la alegerile parlamentare, prezidentiale si europarlamentare, iar alegatorii din strainatate vor putea sa opteze pentru aceasta procedura printr-o cerere scrisa transmisa ambasadei sau printr-un formular online.

Senatul a adoptat initiativa de lege cu 117 voturi pentru si zece voturi impotriva.

Astfel, printr-un amendament adus de Comisia de cod electoral propunerii, alegatorii din afara granitelor isi pot exprima votul in alegerile parlamentare, prezidentiale si europarlamentare inscriindu-se in Registrul Electoral cu optiunea ‘vot prin corespondenta’, relateaza Agerpres.

Alegatorul trebuie sa depuna o cerere scrisa, personal sau transmisa prin posta, la misiunea diplomatica sau oficiul consular din statul de domiciliu sau resedinta, la care se anexeaza o copie a pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu in cazul cetatenilor romani cu domiciliul in strainatate, respectiv o copie a actului de identitate si a documentului care dovedeste resedinta, in cazul cetatenilor cu resedinta in strainatate.

Alegatorul poate opta pentru completarea formularului electronic pus la dispozitie online de catre Autoritatea Electorala Permanenta, la care anexeaza o fotografie a pasaportului cu mentionarea statului de domiciliu pentru cetatenii romani cu domiciliul in strainatate, respectiv o copie a actului de identitate si a documentului care dovedeste resedinta, in cazul cetatenilor cu resedinta in strainatate.

Printr-un alt amendament adus in comisia de specialitate articolului 9 din proiectul legislativ, Biroul electoral pentru votul prin corespondenta asigura, in ziua votarii, dupa inchiderea urnelor (dupa ora 21,00), desigilarea plicurilor, numararea voturilor si consemnarea rezultatelor votului in procesele verbale.

De asemenea, programul si sediul birourilor electorale pentru votul prin corespondenta sunt aduse la cunostinta publica, „prin orice mijloc de publicitate”, prin grija AEP si a Ministerului de Externe.

„Misiunile diplomatice, oficiile consulare, sectiile consulare, daca acestea functioneaza in locatii diferite, si institutele culturale din strainatate ale Romaniei asigura imprimarea de buletine de vot prin corespondenta (…), precum si punerea libera si gratuita a acestora la dispozitia alegatorilor in spatiile accesibile publicului din sediile proprii”, se arata in amendamentul adus articolului 13 din lege.

Daca in textul initial al propunerii legislative Guvernul si Ministerul de Externe asigurau sediile si dotarea birourilor electorale pentru votul prin corespondenta, comisia a decis ca aceasta atributie sa revina exclusiv Executivului.

Raportul Comisiei de cod electoral a fost insusit de plenul Senatului, propunerea legislativa urmand sa intre in dezbaterea Camerei Deputatilor cu rol decizional in acest caz.