Acasă Stirile zilei Lectie de viata! Un taran roman a ridicat un imperiu agricol de...

Lectie de viata! Un taran roman a ridicat un imperiu agricol de la un vitel si o bucata de pamant! A dormit ani in sir in grajd!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Lectie de viata si un model pentru toti dintre noi. Un taran din nordul extrem al Romaniei a dezvoltat un adevarat imperiu agricol pornind de la un vitel si o bucata de pamant. A trait in grajdul vitelor, mancand cartofi copti in jar (pentru ca nu avea bani de ulei), strangand bani si apoi investind. Branza facuta de el a ajuns si in Anglia si in Germania.

 Pe Iustin Tudose il cunoaste fiecare satean din Hiliseu Closca (judetul Botosani). Are 45 de ani si a dezvoltat din nimic un mic imperiu agricol, cu utilaje, sute de hectare de pamant, cirezi de capre si vaci. Produce lapte pentru unul dintre cei mai mari procesatori din Moldova si are propria moara, reusind sa produca faina din recolta proprie. „Cei care l-au cunoscut in tinerete si stiau ce are la dispozitie nu credeau ca poata sa ajunga la asa ceva. Este un adevarat fenomen. Este un exemplu ca un om poate sa faca orice daca munceste si vrea cu adevarat. Este unicat“, spune Ion Butnaru, primarul din Hiliseu Horia, comuna careia ii este arondat satul Hiliseu Closca, scrie Adevarul.

Povestea lui Iustin Tudose a inceput cu un vitel si o boccea cu haine. Atata avea la 18 ani, atunci cand s-a casatorit. Provenea dintr-o familie saraca si avea de la parinti doar 50 de ari de teren si un vitel. Nu avea niciun ban. isi aduce aminte ca, dupa ce s-a casatorit, s-a dus sa locuiasca in casa socrilor doar cu o plasa in care si-a pus putinele haine pe care le avea. „Am mai primit de la socrul meu o vaca. Mai aveam un vitel si atat. Dupa care am plecat cu nevasta sa traim singuri. Aveam trei copii si stateam intr-un grajd. Nu aveam ce sa mananc. Nu aveam nimic“, spune Iustin Tudose.

Barbatul nu s-a lasat batut. „Nu am vrut de la nimeni nimic. Totul am facut cu munca. Am imprumutat de unde am stiut, cu un frate de-al meu, si am cumparat un tractor vechi. L-am facut cum am stiu noi si mergeam cu ziua sa ar pe la oameni. Am vandut lapte de la singura vaca care o aveam si am strans fiecare leu. Fiecare ban care-l strangeam il investeam. Nu mancam, dar investeam“, spune sateanul. Apoi a cumparat rand pe rand vaci. Fiecare ban obtinut pe laptele dat procesatorilor sau oamenilor dispusi sa-l cumpere la litru il investea din nou. A urmat apoi pasul decisiv. in 2006 a plecat in Germania sa munceasca in agricultura.

Dupa doi ani de munca grea in care a strans tot, a revenit in tara si a investit fiecare ban in vite, oi, capre si pamant. „Am lucrat in Stuttgart. Neamtul ne dadea mancare si ne asigura cazarea. Toti bani ii trimiteam si ii strangeam. Asa am reusit sa ma dezvolt. Eu nu am stiut ce inseamna concediu, vicii, distractii. Doar munca si investitie“, spune Iustin Tudose. Au urmat ani si ani de strans si investit. Rezultatele au fost insa uluitoare. Astazi, dupa 26 de ani, Iustin Tudose este unul dintre cei mai importanti fermieri romani din nordul judetului. A reusit sa ia in arenda peste 350 de hectare de teren, pe care il exploateaza, cultivand atat cereale furajere pentru vite si capre, cat si grau pentru panificatie. in grajdurile sale are peste 40 de vaci si 400 de capre, iar laptele, 700 de litri pe zi, il da direct procesatorilor. Pe deasupra, a reusit sa cumpere impreuna cu fratele sau si o moara. Produce faina pe care o vinde firmelor de panificatie.

Nu exista „nu pot”. Daca muncesti si vrei, poti oriunde si orice. Este usor sa te plangi si sa astepti numai ajutor. Daca vrei ceva, trebuie sa muncesti si sa investesti, nu doar sa cheltui“, spune sateanul. Abia in 2010 el si-a ridicat o casa asa cum si-a dorit mereu. in apropierea casei are si un adevarat parc auto agricol, cu patru combine, diferite utilaje auxiliare, tractoare si jeep-uri pentru supravegherea turmelor.
ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos