Acasă Politic Lectie de mare clasa predata de Klaus Iohannis in maghiarime! Reactia fabuloasa a...

Lectie de mare clasa predata de Klaus Iohannis in maghiarime! Reactia fabuloasa a presedintelui, dupa ce primarul din Miercurea-Ciuc a tinut sa ii ofere cadou steagul Tinutului Secuiesc!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Primarul din Miercurea-Ciuc, Raduly Robert Kalman, a tinut sa ii ofere presedintelui Klaus Iohannis steagul Tinutului Secuiesc, subliniind ca acest gest este o dovada a „parteneriatului strategic” dintre Presedintie si maghiari. Presedintele a avut o reactie care nu da posibilitate altor interpretari: i-a oferit in schimb primarului maghiar un drapel tricolor.

„In strategia noastra de dezvoltare, un punct insemnat este Tinutul Secuiesc. Permiteti-mi sa va ofer un cadou asortat la cravata dvs. Este un steag pe care am trecut doua date: data la care ati fost ales si procentele obtinute in Tinutul Secuiesc”, a declarat Kalman.

Presedintele s-a ridicat in picioare, s-a indreptat spre unul dintre aghiotantii sai, si i-a cerut un pachet. In pachet se afla un drapel tricolor romanesc, pe care presedintele l-a oferit apoi primarului din Miercurea-Ciuc.

„Cred ca este potrivit, daca este sa avem un parteneriat strategic, eu sa va las in amintire tricolorul nostru, al tuturor”, a spus presedintele.

In vizita facuta astazi in judetele Harghita si Covasna, am subliniat ca, indiferent de etnie, avem aceleasi preocupari – viata de zi cu zi, locuri de munca mai bune, starea drumurilor, a spitalelor, a scolilor noastre. Intoleranta, respingerea celor de alta etnie, fie din partea majoritatii sau a minoritatilor, sunt insa caile sigure pentru blocarea dezvoltarii. Sa ne indreptam asadar eforturile spre ceea ce ne uneste pentru a putea progresa cu totii.

Anterior, primarul din Sfantu-Gheorghe, Antal Arpad, s-a plans ca „maghiarii nu sunt respectati in aceasta tara”.

„Maghiarii nu sunt respectati in aceasta tara. Vrem ca limba maghiara sa fie a doua limba oficiala in Tinutul Secuiesc. Primim amenintari cu moartea pe Facebook, suntem considerati teroristi la Bucuresti”, a declarat Arpad.

„Descentralizarea este obligatorie, regionalizarea este de dorit, dar numai daca duce la modernizarea administratiei, dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindca ar inhiba dezvoltarea”, a declarat anterior presedintele Klaus Iohannis.

„Exista trei teme politice la care cred ca va asteptati sa ma refer — descentralizarea, regionalizarea si autonomia. Romania are mare nevoie de crestere economica si de modernizarea administratiei. In lumina acestor obiective cred ca descentralizarea este obligatorie, fiindca alesii locali stiu cel mai bine de ce are nevoie comunitatea si trebuie sa dispuna de instrumentele necesare pentru a actiona in interesul local. Regionalizarea este de dorit, dar numai daca se face in asa fel incat sa duca la modernizarea administratiei, pentru a fi mai eficienta in interesul cetateanului si daca duce la crearea de noi locuri de munca prin crestere economica. Autonomia locala si regionala, asa cum tocmai le-am deschis, ajuta. Dar autonomia pe criterii etnice nu este de dorit, fiindca ar inhiba dezvoltarea. La aceste concluzii s-a ajuns la nivel european, unde chiar se recomanda, in cazul unei regionalizari, sa nu se realizeze delimitarea regionala de linia de limitare etnica”, a declarat seful statului, la Consiliul Judetean Harghita.

Seful statului a fost asteptat in fata sediului Consiliului Judetean Harghita din Miercurea Ciuc de un grup de aproximativ 30 de persoane, care purtau steaguri secuiesti si pancarte in limbile maghiara, romana si germana prin care isi exprimau o serie de doleante, cum ar fi autonomia teritoriala pe criterii etnice, dupa modelul Tirolului de Sud.

Presedintele Klaus Iohannis, care a fost intampinat de presedintii Consiliilor Judetene Covasna si Harghita, Tamas Sandor si Borboly Csaba, a declarat presei ca a venit in cele doua judete pentru a afla care sunt problemele cu care se confrunta oamenii de aici.

 

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos