Un text din cartea de Limba si Literatura Romana, pentru copiii de clasa a patra, promoveaza violenta si misoginismul, iar mai multi parinti s-au aratat de-a dreptul revoltati. Intrebarea e ce-ar trebui sa faca Ministerul Educatiei sa scoata cartea din scoli sau sa corecteze textul?

 

In textul „Onoarea mai presus…”, scris de Mircea Santimbreanu, este povestita urmatoarea intamplare: o fetita este lovita de un baiat si incepe sa planga. Un alt baietel incearca sa-i dea o mana de ajutor, insa situatia degenereaza complet, cand „agresorul” isi argumenteaza fapta, spunand ca fetita l-a numit „obraznic”.

„Credeam ca ai batut-o fara motiv… Dar daca te-a jignit, sunt de acord. Asta e o chestie de onoare!”, spune baietelul care, initial, voia sa o ajute pe micuta.

„Foarte frumos educam copiii, mai ales baietii. Sunt curioasa daca acest autor a avut cumva vreo fetita… Eu sunt convinsa ca nu!”, a comentat cineva pe seama lectiei din manual.

„Am crezut ca n-am inteles eu bine! Am citit de trei ori sa ma asigur ca nu gresesc”, a adaugat altcineva.

Totusi, vina nu ar apartine autorului textului, ci a celor care au editat manualul. Se pare ca acestia din urma nu au redat povestirea integral, omitand anumite pasaje care ar fi pus in alt context firul naratiunii. Mai mult, au schimbat si titlul textului original.

Povestirea originala, completa, se numeste „Cavalerul dreptatii” si face parte din volumul „Recreatia mare”, de Mircea Santimbreanu.

onoarea_mai_presus

sursa: realitatea.net

 

Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here