Acasă World Lectia de viata de la un miliardar pentru fiecare „nemultumit”: 30 de...

Lectia de viata de la un miliardar pentru fiecare „nemultumit”: 30 de ani paralizat, orb, fara o ureche, alungat de familie

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

John Paul Getty al III-lea, unul dintre mostenitorii magnatului John Paul Getty, considerat in urma cu 30 de ani cel mai bogat om din lume, este cel mai puternic exemplu al zicalei „banii nu aduc fericirea”.

Destinul familiei Getty a fost presarat cu numeroase drame si conflicte care au distrus-o iremediabil. Cea mai socanta este povestea lui John Paul Getty al III-lea. Acesta a trait 30 de ani intr-un scaun cu rotile, aproape orb, incapabil sa vorbeasca, sa se hraneasca sau sa se miste in orice fel. Suferind si instrainat, Getty a murit in 2011, in resedinta sa din Buckinghamshire, la 54 de ani.

Dramele prin care a trecut de-a lungul vietii ar putea oricand sta la baza unui scenariu de film holywoodian. John Paul Getty al III-lea s-a nascut intr-o familie cu o avere fabuloasa, fiind nepotul magnatului John Paul Getty, care a facut bani din petrol, dar care a fost in permanenta extrem de cumpatat cu cheltuielile. Nu de putine ori a dat dovada de zgarcenie, chiar a instalat un telefon cu plata in interiorul casei, astfel incat orice musafir care voia sa vorbeasca la telefon trebuia sa-si plateasca singur convorbirea, scrie businessmagazin.

John Paul Getty al III-lea avea doar 16 ani atunci cand a fost rapit, iar motivul a fost clar . Rapitorii au cerut 17 milioane de dolari pentru eliberarea mostenitorului, insa batranul Getty nu s-a lasat atins de amenintarile acestora si a refuzat sa plateasca. El a motivat decizia zicand „am alti 14 nepoti, daca as plati un penny acum, in curand vor fi alte 14 rapiri”.

Dupa cinci luni, in noiembrie 1973, un plic ce continea o suvita de par si o ureche a ajuns la ziarul „Il Messagero”. Rapitorii au scris ca daca nu primesc 3,2 milioane de dolari in 10 zile, tanarul va ajunge acasa bucata cu bucata. Intr-un final, suma negociata pe care magnatul s-a induplecat sa o plateasca a fost de 2,9 milioane de dolari.

Tanarul a fost eliberat pe 15 decembrie 1973. Se spune ca John Paul Getty a fost atat de suparat ca a fost nevoit sa plateasca, incat a refuzat sa vorbeasca la telefon cu nepotul sau. Dupa investigatia declansata noua oameni au fost arestati, insa doar doi au fost condamnati, iar restul eliberati datorita lipsei de probe.

La 18 ani s-a casatorit cu Gisele Martine Zacher, un fotomodel german, cu sase ani mai in varsta. La data ceremoniei, Gisele era insarcinata in cinci luni. Impreuna au dus un stil de viata non-conformist, in care drogurile, alcoolul si petrecerile salbatice erau la ordinea zilei. Acest gest i-a infuriat pe tatal si bunicul sau, care l-au renegat. Abuzurile frecvente si-au spus cuvantul si la doar 25 de ani, John Paul Getty al III-lea a suferit un atac cerebral care l-a lasat paralizat pe viata si aproape orb, in urma unei supradoze de valium, metadona si alcool.

Nici macar atunci familia nu s-a aratat mai ingaduitoare, iar tatal sau a refuzat sa-i plateasca tratamentul, considerand ca tanarul trebuie sa suporte singur consecintele faptelor sale. De altfel, nici John Paul Getty al II-lea nu fost strain de astfel de vicii. Era cunoscut pentru orgiile si petrecerile la care participa alaturi de nume precum Rolling Stones, dar si pentru dependenta sa de droguri si alcool. Apropiatii spun ca a avut chiar perioade in care din meniul sau zilnic nu lipsea o sticla cu rom si un gram de heroina.

John Paul al II-lea a fost innobilat in 1998, insa in ciuda acestei investiri si a averii sale, a fost urmarit in permanenta de evenimente tragice. Cea de-a doua sotie a sa a murit din cauza unei supradoze de heroina, fiica sa, Aileen, este seropozitiva, iar povestea lui John Paul al III-lea, fiul sau, este cea mai cumplita dintre toate.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos