Laura Codruta Kovesi, sefa DNA, dezvaluie intr-un interviu pentru cotidianul suedez Expressen care este mentalitatea conducatorilor care in continuare iau mita.

„Laura Codruta Kovesi, procurorul-sef asa-zis de temut, ne primeste in biroul sau spatios de la etajul al doilea, decorat cu fotografii, tablouri si simboluri religioase. Pe peretele ce da inspre curtea interioara este expusa o fotografie de la o intalnire cu fostul Presedinte al SUA, George W. Bush, din 2009. Pe cealalta latura a camerei se vede un desen inramat al unui copil. Nepoata si-a desenat matusa ca pe o sperietoare de ciori cu pasari negre care zboara pe cer”, scrie jurnalistul Tomas Kvarnkullen despre sefa DNA in interviul din expressen.

Pentru cine lucrati dumneavoastra?

– Pentru tara mea. Avem o responsabilitate, iar sarcinile sunt clar definite in legislatie si in Constitutia Romaniei. Lucram pentru tara si cetateni, spune Codruta Kovesi.

Cum raspundeti acuzatiilor ca aveti o agenda politica?

– Noi nu cercetam documente politice. Dar, daca persoanele pe care le anchetam au o pozitie speciala, este interesant pentru noi. Suntem interesati de aceia care au o pozitie de conducere sau care sunt reprezentanti de seama ai unei institutii. Daca sunt numai politicieni, atunci nu este interesant. Am anchetat politicieni din toate partidele, atat din partidele de la guvernare, cat si din opozitie. Asadar, indiferent de averea, pozitia, valorile politice ale acestora…daca infractiunile s-au produs in sfera noastra de jurisdictie, atunci noi le investigam.

Aveti in vedere o cariera politica proprie?

– Nu. Am comentat, deja, acest lucru. Au existat zvonuri conform carora intentionez sa devin Presedintele Romaniei. Nu, acest lucru nu se regaseste in agenda mea. Nu doresc aceasta. Cand termin aici, doresc sa continuu munca in domeniul juridic.

Aveti multi dusmani?

– Nu stiu. Exista cativa politicieni care nu ne iubesc. Este cat se poate de clar. Dar nu are importanta, deoarece noi primim aprecierea si sprijinul general al cetatenilor romani. 66 la suta din populatie se bazeaza pe noi si acesta este cel mai mare procentaj pentru o institutie, cu exceptia Bisericii si Armatei.

Este o activitate periculoasa?

– Securitatea de aici, din cladire, este comparabila cu aceea din alte institutii. Este adevarat, trebuie sa beneficiem de protectie fizica, exista martori a caror identitate trebuie protejata si exista medieri la care participa persoane care pot deveni violente.

Procurorul sef vorbeste cu mandrie despre rezultatele pe care, impreuna cu procurorii sai, le-a obtinut in ultimii ani. Dar, desi gradul de coruptie din Romania a scazut, exista inca, intr-o foarte mare masura, ca parte a culturii puterii in tara. Laura Codruta Kovesi da din cap si spune ca este de neinteles cum unii conducatori cred ca pot scapa, in continuare, luand mita.

– Nu punem bete in roatele carierei lor. Ei isi distrug propria cariera comitand aceste infractiuni, spune Codruta Kovesi.

Exista cativa potentati care sunt anchetati in prezent si care pot fi arestati curand?

– Da, desigur.

Cine este la rand?

– intelegeti ca nu va pot spune.

Romania a fost criticata pentru ca fondurile UE nu ajung la cei care au nevoie de ele, ca de exemplu, la cei care sufera din cauza saraciei. E ceva care va infurie?

– Ca sef al unei institutii legislative, nu pot gandi cu sufletul. Trebuie sa fiu neutra si echilibrata. Infractiunile comise si care includ fonduri UE sunt acum in vizorul nostru si sunt o chestiune prioritara pentru DNA. Numarul anchetelor care privesc aceste cazuri a crescut.

Daca Romania nu intra in UE, ar fi fost coruptia la fel de raspandita?

– Sunt convinsa. Inca nu am ajuns la capatul drumului, dar sunt sigura ca exista coruptie in toate tarile, nu numai in Romania.

Citeste mai mult AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.