Acasă Stirile zilei Justitia Laura Codruta Kovesi dezvaluie cum a schimbat DNA Romania

Laura Codruta Kovesi dezvaluie cum a schimbat DNA Romania

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Directia Nationala Anticoruptie este una din cele mai importante institutii in care romanii isi pun increderea. Laura Codruta Kovesi vorbeste intr-un interviu acordat agentiei Agerpres despre ce a schimbat DNA in Romania.

Cred ca in aceasta lupta de combatere a coruptiei, mai ales la nivel inalt, nu este suficienta doar o institutie cum este DNA si cred ca ceea ce facem noi trebuie dublat intotdeauna de masuri preventive. Cred ca ceea ce a facut DNA in ultimii ani a dus la schimbarea mentalitatilor. Sunt foarte multi cetateni revoltati de faptul ca li se pretinde mita, care vin sa reclame acest lucru. Sunt foarte multi functionari de institutii carora li se ofera mita si vin si ne sesizeaza cu privire la aceste lucruri. Cred ca foarte multi dintre functionarii care lucreaza in ministere au devenit mai atenti, mai corecti cu documentele pe care le intocmesc, tocmai datorita actiunilor pe care DNA le-a facut. Cred ca o modificare a mentalitatilor, o crestere a (increderii — n.r.) cetatenilor in institutiile judiciare se datoreaza dosarelor si activitatii desfasurate de DNA.

Activitatea DNA in cifre

Daca luam datele statistice din acest an, in prezent avem in lucru peste 6.600 de dosare, care sunt repartizate unui numar de aproximativ 110-120 de procurori, dar sa nu uitam ca la inceputul anului aveam un stoc de 4.100 de dosare ramase de anul trecut. Numarul dosarelor care se inregistreaza in DNA creste de la an la an si cu siguranta o suplimentare a resurselor umane este binevenita.

In primele noua luni ale anului sunt peste 187 de milioane de euro valori indisponibilizate de catre procurori prin instituirea unor sechestre, prin blocarea unor sume de bani sau ridicarea acestora si depunerea in diverse conturi bancare. Este important ca, pe langa investigatia penala, sa existe si o investigatie financiara, sa incercam sa recuperam prejudiciile mai ales atunci cand ele sunt cauzate statului si bugetului de stat, pentru ca in principal acest gen de fapte le investigheaza DNA. Si, nu in ultimul rand, este important sa dispunem si confiscari pe sumele de bani pe care persoanele pe care le cercetam le dobandesc in mod ilicit.

Ce spune despre relatia cu SRI

De ce doar colaborarea SRI — DNA a fost pusa sub semnul intrebarii de o anumita parte a opiniei publice, nu si colaborarea cu alte structuri de informatii?

Asta cred ca trebuie sa va raspunda cei care au facut aceste aprecieri. Pot sa va spun ca DNA lucreaza cu toate serviciile de informatii la fel de bine in baza legii, in baza protocoalelor care sunt incheiate. In acest an au venit 24 de sesizari de la Serviciul Roman de Informatii care au constituit un punct de plecare in dosarele penale. Spre exemplu, structurile Ministerului Administratiei si Internelor ne-au trimis 204 sesizari. Deci, noi cooperam cu toate institutiile statului. Ceea ce este important de spus — si nu este valabil doar pentru serviciile de informatii, ci in general pentru institutiile care au atributii de control — este ca, atunci cand un functionar intra in posesia unei informatii despre comiterea unei fapte de coruptie, este obligat, potrivit dispozitiilor legale, sa ne furnizeze acea informatie. Omisiunea de a ne sesiza sau a ne transmite o astfel de informatie poate sa atraga chiar si o raspundere penala. Deci, este important ca si ofiterii din SRI sau din celelalte servicii de informatii, atunci cand afla despre astfel de fapte, sa ni le si trimita.