Acasă Stirile zilei Tech La ce risc de expui cand folosesti un windows piratat!

La ce risc de expui cand folosesti un windows piratat!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Si tu ai folosit la un moment dat probabil un Windows fara licenta, dar nu ai stiut deloc riscurile la care te expui, si acum ar fi bine sa le afli.

De-a lungul anilor am fost deseori intrebat despre riscurile utilizarii unui Windows fara licenta. Desi in ultimii ani preturile sistemelor de operare s-au micsorat semnificativ, pe vremea cand o licenta de Windows ajungea cu usurinta la 1000 de lei, multi dintre noi foloseau ,,un cd de la un prieten”, pentru a-si pune PC-ul pe picioare. Mai ales in perioada boom-ului vanzarii de desktop-uri preinstalate cu Linux in magazine consacrate, multi dintre cei care profitau de astfel de super oferte, nici nu ajungeau bine acasa, si-l chemau pe vecinul de la etajul doi sa le instaleze si lor un Windows Xp sau Windows 7. In mod evident, un astfel de gest este ilegal, dar pentru ca nu ati auzit niciodata ca a venit politia la Marinica pe motiv ca folosea aplicatii piratate, nu v-ati cumparat prea curand o licenta.

Partea legala a utilizarii unui Windows fara licenta
Licentele software intra sub protectia legii nr.8/1996 actualizata privind protectia drepturilor de autor. Aceasta clasifica utilizarea oricarei aplicatii sau continut digital, fara plata drepturilor de autor sau a costurilor de licenta, ca fiind piraterie. ,,Art.139 (6) In sensul prezentei legi, prin marfuri-pirat se intelege toate copiile, indiferent de suport, inclusiv copertele, realizate fara consimtamantul titularului de drepturi sau al persoanei legal autorizate de acesta si care sunt executate, direct ori indirect, total sau partial, de pe un produs purtator de drepturi de autor ori de drepturi conexe sau de pe ambalajele ori copertele acestora.”

Inainte de orice, merita sa aveti in vedere ca legislatia din Romania ,,baga in aceeasi oala” persoanele care folosesc software piratat si persoanele care distribuie astfel de continut. Daca intrati in a doua categorie, realizati o infractiune si riscati o pedeapsa cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani sau, in cel mai bun caz, o amenda usturatoare. Cu aceeasi pedeapsa se penalizeaza realizarea de copii piratat, inchirierea acelor copii, transportarea sau expedierea lor peste granita, cat si depozitarea lor in scopul distribuirii ulterioare. Apropo, riscurile sunt la fel de mari si se pedepsesc tot cu inchisoare de la 6 luni la trei ani si pentru cei care instaleaza, stocheaza, executa sau afiseaza continut fara licenta sau drepturi de autor, conform articolului 139, alineatul 9 din aceeasi lege nr.8/1996. In plus, nici o amenda sau pedeapsa cu inchisoarea nu va scapa de obligatia acoperirii daunelor cauzate titularului dreptului de licenta.

Ca de fiecare data, riscurile aferente utilizarii unui Windows fara licenta sau al oricarui alt program sunt mult mai costisitoare pentru o persoana juridica sau societate comerciala. Acestea pot ajunge cu usurinta la cateva sute de mii de lei. Ca urmare, daca aveti o firma mare sau un birou cu cateva calculatoare, ar fi recomandabil sa faceti din stat o investitie in licente pentru a evita repercusiuni ulterioare. ,,- Persoanei juridice (societatii) care utilizeaza programele fara licenta conform art. 135 Cod Penal – pedeapsa tipica o constituie amenda penalaa – Suma corespunzatoare unei zile-amenda, cuprinsa intre 100 si 5.000 lei, se inmulteste cu numarul zilelor-amenda, care este cuprins intre 30 de zile si 600 de zile. Pentru infractiunile descrise mai sus, limitele amenzii penale pentru persoane juridice sunt intre 120 si 240 de zile-amenda (cand legea prevede pedeapsa inchisorii de cel mult 5 ani, unica sau alternativ cu pedeapsa amenzii) – art. 137 Cod Penal. Daca luam o medie – 200 zile amenda a 2.000 lei, ajungem la o sanctiune de 400.000 lei. Alte pedepse complementare pentru societate pot fi dizolvarea persoanei juridice, suspendarea activitatii partial sau integral pe o perioada de la 3 luni la 3 ani, inchiderea unor puncte de lucru pe o perioada de la 3 luni la 3 ani, interzicerea dreptului de a participa la procedurile de achizitii publice pe o perioada de la 1 la 3 ani, plasarea sub supraveghere judiciara, afisarea sau publicarea hotararii de condamnare.”

Revenind insa la cazul cel mai des intalnit, acela de utilizator casnic care si-a instalat pe PC-ul de acasa un Windows de pe internet sau de la un prieten, legea este destul de clara si vizavi de aceasta situatie. In primul rand, trebuie sa aveti in vedere ca, potrivit legii, utilizarea de software fara plata aferenta a unei licente intra sub incidenta penala si va figura in cazierul vostru judiciar, indiferent daca pedeapsa va fi sub forma de inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda. Daca trageti ponoase comerciale din utilizarea aplicatiilor piratate, pedeapsa creste pana la 2 – 7 ani de inchisoare. ,,Art.139 (7)In sensul prezentei legi, prin scop comercial se intelege urmarirea obtinerii, direct sau indirect, a unui avantaj economic ori material.”

Continuarea pe playtech.ro!

Citeste caplimpede