Acasă Stirile zilei Bani La ce au dus reformele FMI in Grecia. Jumatate din populatia tarii...

La ce au dus reformele FMI in Grecia. Jumatate din populatia tarii este sub pragul saraciei

Peste 44% dintre greci au avut anul trecut venituri sub pragul saraciei, potrivit estimarilor unui grup de analiza al Universitatii de Economie si Afaceri de la Atena, citat de cotidianul elen Kathimerini.

Dupa trei ani de masuri dure de austeritate, printre care cresteri de taxe, concedieri si reduceri de salarii, totul facut cu scopul de a primi, incepand din 2010, doua pachete de imprumuturi de la FMI si zona euro, insumand 240 de miliarde de euro, Grecia este astazi intr-o stare deplorabila.

Este adevarat, statul elen s-a aflat aproape de colaps dupa ce a pierdut accesul la finantare la dobanzi sustenabile de pe piata internationala, din cauza indatorarii foarte ridicate, dar pretul platit pentru a juca conform regulilor impuse de FMI si CE a fost mult prea mare.

Pragul saraciei este de 60% din venitul mediu din 2009, ajustat la inflatie, sau pana la 665 de euro pe persoana, sau 1.397 de euro pentru un cuplu cu doi copii minori in intretinere, informeaza Kathimerini.

Raportul Grupului de Analiza pentru Politici Publice sugereaza ca, in loc sa intareasca sprijinul pentru persoanele fara loc de munca – o metoda eficienta de stimulare a cererii de consum, statul a fost nevoit sa reduca acest ajutor.

De asemenea, statul nu a reusit sa impiedice colapsul structurilor sociale atat din cauza masurilor de austeritate adoptate in ultimii ani, cat si a lipsei unor strategii adecvate si a utilizarii ineficiente a resurselor, probleme care au afectat Grecia si inainte de declansarea crizei.

Grecia a inregistrat in 2013 al saselea an de recesiune. Bugetul pentru acest an, aprobat de parlament la inceputul lunii decembrie, ia in calcul revenirea economiei pe crestere, cu un avans al PIB de 0,6%.

Comisia Europeana, FMI si guvernul de la Atena se asteapta ca economia sa revina pe crestere in acest an, insa unii analisti au avertizat ca recesiunea va continua, insa cu o contractie a PIB mai redusa.