• Nici nu s-a instalat bine la guvernare ca PSD s-a remarcat prin dorinta de a amnistia hotii din Romania si de a faramita ministerele pentru a face loc clientelei de partid in functii.
  • Asa s-au impartit deja apele si padurile in doua ministere, ca de fiecare data cand social-democratii au ajuns la putere.
  • Printre beneficiarii acestei impartiri sunt marii jucatori din industria lemnului si gruparile specializate in trofee de vanatoare.
  • Pe langa miliardarii vanatori mult mediatizati ai lui Ion Tiriac, mai exista si impatimitii vanatori descendenti ai lui Adrian Nastase: Liviu Dragnea si Florin Iordache, dar si alte grupari de miliardari straini care au pus ochii pe animalele salbatice din Carpatii Romaniei. Vezi cum este promovata Romania aici.

De la mafia lemnului la mafia ucigasilor de animale!

Sub pretextul protejarii padurilor Romaniei in fata taierilor ilegale, zeci de mii de animale vor deveni trofee de vanatoare ale miliardarilor impatimiti de sporturi sangeroase. Printre beneficiarii acestei impartiri vor fi, ca si pana acum, marii jucatori din industria lemnului, cum ar fi Schweighover, Egger, Kronospan, Kastamonu, dar si cei care sustin ca vor sa protejeze habitatul natural romanesc, inclusiv padurile. Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea si Florin Iordache (actualul ministru de Justitie), cunoscuti amandoi pentru pasiunea lor pentru vanatoare au toate premisele sa colaboreze lucrativ cu acest gen de grupari.

Cine sunt gruparile?

Cine sunt acesti actori si ce conserva… este lesne de inteles ca nu interesele Romaniei. Fundatia Conservation Carpathia (FCC) este un ONG condus de biologul german Christoph Promberger care achizitioneaza nestingherit paduri si munti in Romania. Fundatia si-a propus sa ajunga la 250.000 de hectare in 20 de ani – pentru a crea ceea ce reprezentatii sai numesc un „Yellowstone al Europei”. Miliardarii filantropi din topul Forbes aflati in spatele acestui ONG interesat de protejarea padurilor nu spun si ce se intampla cu animalele. Chiar pe site-ul Fundatiei, unde apar informatii despre anul fondarii (2009) si despre cei 12 filantropi din tari precum SUA, Marea Britanie, Germania, Elvetia, aflam ca ONG-ul a achizitionat si drepturile de vanatoare in padurile pe care le detine, cu scopul de a crea o economie non-distructiva in zona Muntilor Fagaras in beneficiul comunitatilor locale.

 

„Zona Carpatilor romanesti este printre cele mai salbatice din Europa. Acolo traiesc carnivore mari si biodiversitatea este grozava. Toate acestea sunt acum amenintate de defrisari si exploatare, astfel ca incercam sa le protejam pentru generatiile urmatoare”, o spune chiar Promberger, totodata director executiv al FCC.

Si-au pus oamenii direct in guvern

Fundatia lui Promberger a reusit in 2015 sa mute trei fosti colaboratori din zona ONG-urilor pe care le controleaza direct in esalonul 1 si 2 al guvernului Ciolos. Un alt semn de intrebare tine de insasi componenta consiliului de administratie al Fundatiei, printre filantropi aflandu-se si figuri controversate, cu scandaluri in tarile de origine. De pilda, Hansjörg Wyss, cu o avere de peste 6,1 miliarde de euro avere, este fondatorul unei uriase companii de proteze medicale, Synthes. In 2012, compania s-a aflat in epicentrul unui scandal in SUA, dupa ce s-a descoperit ca a derulat teste ilegale pe pacienti umani, avind drept rezultat decese. Wyss s-a aflat pe lista acuzatilor, reusind sa scape de puscarie. Un alt nume care atrage atentia in contextul discutiei despre onestitatea demersului FCC este Paul Lister, mostenitorului imperiului Mullard Furniture Industries creat de tatal sau, Noel, considerat regele mobilei britanice peste o afacere de peste un miliard de lire sterline. Intr-un interviu acordat presei noastre, Lister admitea ca in parte, averea familiei sale s-a facut si datorita lemnului importat din Romania.

De la Balc-ul lui Tiriac la varful Carpatilor!

Turismul cinegetic pentru miliardarii lumii (in genul celebrei vanatori de la Balc organizata anual de Ion Tiriac) si resorturile imobiliare de lux inconjurate de paduri salbatice ar putea intra in categoria economiei non-distructive. Oare cum vor actiona pentru protejarea padurilor Liviu Dragnea si Florin Iordache?

Poate presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea si Florin iordache vor cere o comisie de ancheta privind modul in care a reusit FCC sa cumpere aproape pe nimic suprafete importante de padure (cca 17.000 de hectare de padure in Leoata, Piatra Craiului si Iezer Papusa) – cu aproape 3 euro pe hectar, in conditiile in care pretul minim este de 5.000 de euro pe hectar. Pentru a achizitiona 60.000, chiar 100.000 de hectare, obiectiv despre care Promberger a vorbit public, ar avea nevoie de circa jumatate de miliard de euro si Fundatia ar deveni cel mai mare proprietar de paduri din Romania.

8.000 de euro pentru un urs!

In padurile din Carpati traieste mai bine de jumatate din populatia de lupi si lincsi din Europa, dar si majoritatea ursilor bruni de pe continent. Populatia totala raportata este cea mai mare de pe batranul continent. Pe scurt, raiul vanatorilor. Tarifele de impuscare sunt de 150 de euro pentru o pisica salbatica, 500 de euro pentru lup si poate ajunge la 8.000 de euro pentru un urs. Bani pe care i-ar incasa Fundatia lui Promberger in baza faptului ca a achizitionat, odata cu padurile (pe care nota bene, nu le-a concensionat) si drepturile de vanatoare. De spus si ca in zona Muntilor Fagaras, acolo unde se concentreaza efortul de achizitie al celor de la FCC, se afla o populatie de peste 4.000 de capre negre.

Care este cadrul legal in acest moment pentru vanatori: exista un ordin care se aproba din inertie, an de an, din 2007 incoace. Anul trecut, vanatorii au putut ucide aproape 1.700 de animale (552 de ursi, 657 de lupi si 482 de pisici salbatice), cote considerate ca fiind aferente pagubelor produse de inmultirea respectivelor specii.

Cine plateste partidele de vanatoare ale lui Dragnea si Iordache?

Revenind la pasiunea cinegetica a tandemului Dragnea-Iordache, de spus ca in declaratia de avere nu apare ca Liviu Dragnea ar detine vreun fond de vanatoare, unde vin sa vaneze mai marii zilei. Potrivit Kamikaze insa, Dragnea a achitat tot timpul din banii Tel Drum S.A. cheltuielile mai multor fonduri de vanatoare.

Intr-un atac direct la Liviu Dragnea, Catalin Predoiu, primvicepresedinte al PNL, a tinut sa aminteasca si partidele de vanatoare „sangeroase” pe care Dragnea le gusta alaturi de baroni PSD si diversi oameni de afaceri. „Este si un vanator sangeros, dupa cum spun unii apropiati”, declara Predoiu toamna trecuta. „Daca tot va aratati la fata pios, dle. Dragnea, mai ganditi-va si la bietele vietuitoare salbatice care ne impodobesc padurile si mai puneti ceva stavila instinctelor. Oricum, nu-i indeajuns sa vanati ca sa va comparati cu dl. Nastase”.