Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, a declarat, intr-un interviu pentru Rezistenta TV, ca mita in sanatate este aproximativ 20 la suta din valoarea contractului.
„Am investigat un dosar in care o companie a oferit mita pentru a obtine autorizatie in vederea punerii in circulatie a unui medicament. De obicei, in astfel de situatii, mita se cere in cash, in numerar, se cere inainte de incheierea contractului si se cere un anumit procent din valoarea contractului. In domeniul sanatatii, valoarea mitei este undeva la 20%, in domeniul IT la 10%, in infrastructura – intre 2% si 5%.
Compania, ca sa obtina acesti bani si sa-i ofere mita pentru a castiga contractul, de foarte multe ori comite o alta infractiune: de evaziune fiscala, de spalare de bani, pentru a putea face rost. Ofera mita, castiga contractul, dupa care trebuie sa-si recupereze intr-un fel acesti bani. Si atunci, ce observam: pretul medicamentelor creste, calitatea serviciilor este mult mai slaba. Iata un efect indirect al coruptiei!”, a declarat Laura Codruta Kovesi.