Acasă Politic Klaus Iohannis: Un sistem de educatie care ofera oportunitati de angajare tine...

Klaus Iohannis: Un sistem de educatie care ofera oportunitati de angajare tine de securitatea nationala

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Președintele Klaus Iohannis a declarat luni ca un sistem de educatie care ofera oportunitati de angajare tine de securitatea nationala.

„A gandi pe termen lung un sistem care ofera absolventilor oportunitati de angajare nu este doar o chestiune economica si cu atat mai putin una exclusiv personala, ci tine chiar de securitatea nationala. Educatia de calitate, conectata la piata muncii, cresterea economica si dezvoltarea unei societati sunt fatetele aceluiasi intreg si se conditioneaza reciproc.

Dialogul mediului universitar cu angajatorii romani si straini a incetat sa fie o simpla optiune punctuala si a devenit o necesitate, daca ne dorim o educatie si o economie performante. Specializarea inteligenta, transferul tehnologic, inovarea si antreprenoriatul fac economia de succes si societatea prospera”, a punctat presedintele.

Cele mai importante pasaje din discursul lui Klaus Iohannis in deschiderea oficiala a anului universitar

  • Sistemul universitar romanesc poate deveni un pol pentru studenti din intreaga lume si isi poate reinnoi forta de atractie. Aceste imperative sunt cu atat mai semnificative cu cat criza demografica ne obliga sa fructificam mai bine intregul potential al Romaniei.
  • Am mari asteptari de la comunitatea academica si stiintifica in a participa activ si creativ la dezbateri publice care pot modela societatea, care pot transforma sistemele publice, care pot reduce inechitatile sociale si care, nu in ultima instanta, pot profila Romania in plan international.
  • Reformarea unui sistem se poate face doar prin dialog autentic cu cei interesati si afectati, cu toti cei care au un cuvant de spus. Altfel este condamnata din start la esec. O viziune pe termen lung trebuie sa tina cont de realitati si sa anticipeze consecinte. Altfel, ce facem azi, desfacem maine, ce construieste un guvern, distruge urmatorul, ce aproba un Parlament inainte de alegeri, modifica alt Parlament imediat dupa.

    Am avut de curand o Lege a Educatiei facuta fara un asemenea dialog, iar consecintele se resimt pana astazi. A fost nevoie de modificarea ei ulterioara pentru ca mii de cadre universitare sa nu fie obligate sa paraseasca sistemul.

  • Cred ca, pentru a-si duce la bun sfarsit misiunea, universitatile romanesti trebuie sa fie sustinute public, rasplatindu-le performanta in educatie si cercetare, in conectarea internationala si implicarea regionala, in fructificarea potentialului uman printr-o pregatire de calitate. Ma angajez sa fiu un aliat al dumneavoastra, pentru o mai mare responsabilitate publica si integritate in invatamantul superior romanesc!
ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos