Acasă Stirile zilei Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni: „Il desemnez pe Ludovic Orban sa formeze...

Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni: „Il desemnez pe Ludovic Orban sa formeze un nou Guvern”

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Klaus Iohannis l-a desemnat joi pe premierul demis, Ludovic Orban, sa formeze un nou guvern, dupa consultarile avute la Cotroceni cu partidele politice. Aceasta miscare se inscrie in logica declansarii alegerilor anticipate, a explicat Klaus Iohannis.

Declaratia integrala a presedintelui Iohannis

„Am terminat sesiunea de consultari cu partidele parlamentare si sunt in masura sa va spun cateva concluzii pe care le-am tras.

In primul rand, sa recapitulam pe scurt. Avem un guvern liberal care a venit cu o agenda reformatoare, a dorit sa reformeze multe programe, sa vina cu imbunatatiri pe legislatia electorala, pe masuri economice, pe masuri sociale, toate in interesul Romaniei si al romanilor.

De asemenea, a dorit sa repare greselile care, evident, au fost facute de guvernele pesediste din cei trei ani dinainte. Pe de alta parte, avem un PSD care are inca foarte multi parlamentari si care se opune acestor schimbari.

Deci, pe de-o parte un guvern care vrea sa miste lucrurile, pe de cealalta parte un PSD care doreste sa opreasca lucrurile.

Doar ultimul exemplu cred ca este elocvent. Partidul National Liberal, prin Guvernul Ludovic Orban, a dorit sa aduca imbunatatiri legislatiei electorale cu privire la alegerile locale. in speta, a vrut sa reintroduca, asa cum ar fi fost normal, alegerea primarului in doua tururi. PSD nu a dorit, a depus motiune, motiunea a trecut ieri. Astazi avem consultari.

Dupa parerea mea, asta am spus si aseara, repet astazi: solutia corecta, in aceasta situatie, in care avem un guvern care doreste sa miste lucrurile, optiune confirmata de romani la alegerile din anul trecut. si romanii doresc sa se miste lucrurile. Pe de cealalta parte, avem un PSD care inca este foarte prezent in Parlament. Intoarcerea la electorat este solutia corecta, este solutia care satisface nevoia de democratie in Romania. Mai simplu spus, intoarcerea la electorat inseamna alegeri anticipate.

Alegerile anticipate sunt prima mea optiune. Am prezentat partidelor aceasta optiune. Unii au fost de parere ca e bine, altii au fost de parere ca trebuie sa se mai consulte in partid. Este normal si pot sa inteleg ca majoritatea partidelor au nevoie de discutii interne in forurile lor pentru a lua o decizie in acest sens. Acest lucru sper sa se intample foarte repede.

Dar, pana atunci, cred ca putem sa facem urmatorul pas. Urmatorul pas foarte concret este desemnarea din partea mea a unei persoane insarcinate cu formarea unui nou guvern.

Asadar, dupa ce m-am consultat cu toate partidele si formatiunile parlamentare, il desemnez pe domnul Ludovic Orban sa formeze un nou guvern si sa se prezinte in Parlament”.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos