Acasă Politic Klaus Iohannis isi serbeaza ziua! Vezi cati ani implineste presedintele Romaniei

Klaus Iohannis isi serbeaza ziua! Vezi cati ani implineste presedintele Romaniei

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Romaniei, Klaus Werner Iohannis, s-a nascut la 13 iunie 1959, la Sibiu, intr-o familie de sasi transilvaneni.  Dupa scoala germana, a urmat Liceul ”Samuel von Brukenthal” din Sibiu, iar in 1978 a fost admis la Facultatea de Fizica din cadrul Universitatii ”Babes Bolyai” din Cluj-Napoca.

In 1983 a inceput sa predea, fiind profesor la mai multe scoli din imprejurimile Sibiului, iar dupa cinci ani a ajuns sa predea la Liceul ”Samuel von Brukenthal”, pe care il absolvise, titularizandu-se aici.

Dupa 15 ani de activitate ca profesor, Klaus Iohannis a fost numit in conducerea invatamantului local din Sibiu. A fost inspector scolar general adjunct (1997-1999) si apoi inspector scolar general in cadrul Inspectoratului scolar al Judetului Sibiu (1999-2000).

Incepand cu anul 1990, a devenit membru al Forumului Democrat al Germanilor din Romania (FDGR), iar ulterior a devenit presedintele acestei organizatii, la conducerea careia s-a aflat timp de peste un deceniu.

A detinut patru mandate consecutive de primar al orasului Sibiu, din partea FDGR, fiind ales la scrutinurile din 2000, 2004, 2008 si 2012. A fost primar al Sibiului pana in decembrie 2014, cand a devenit presedinte al Romaniei.

In cel de-al doilea mandat de primar, Sibiul a devenit, in 2007, ”Capitala Europeana a Culturii”, fiind primul oras dintr-o tara nemembra a Uniunii Europene (UE) care a primit acest titlu inainte ca tara sa fie admisa oficial in UE, potrivit site-ului presidency.ro. „Romania intra in Uniunea Europeana cu o capitala culturala europeana (…) Ne aflam la inceputul unui program care va prezenta Europei diversitatea culturala, lingvistica si religioasa a orasului nostru si felul in care aceasta diversitate culturala a Sibiului reprezinta, la scara unui oras, aceeasi diversitate culturala care este valoarea principala a Uniunii Europene”, declara, la 1 ianuarie 2007, Klaus Iohannis.

In octombrie 2009 a fost desemnat candidat pentru functia de prim-ministru, ca independent, de catre o larga coalitie parlamentara, insa propunerea nu s-a concretizat.

La 20 februarie 2013 s-a inscris in Partidul National Liberal (PNL), iar la 23 februarie 2013 a fost ales, la Congresul ordinar al PNL, prim-vicepresedinte al partidului. La 28 iunie 2014, in cadrul Congresului ordinar al PNL, a fost ales presedinte al acestui partid, primind 95% din voturile delegatilor la Congres. in cadrul aceluiasi congres a avut loc si fuziunea dintre PNL si PDL, in urma careia a rezultat alianta electorala Alianta Crestin Liberala Partidul National Liberal-Partidul Democrat Liberal (ACL PNL-PDL).

La 11 august 2014, Biroul Politic National comasat PNL-PDL a decis desemnarea liderului liberalilor, Klaus Iohannis, drept candidat al ACL la alegerile prezidentiale din noiembrie 2014. in primul tur de scrutin al alegerilor, din 2 noiembrie 2014, Klaus Iohannis a obtinut 30,37% din voturi, iar principalul sau contracandidat, Victor Ponta, reprezentantul Aliantei PSD-UNPR-PC, a obtinut 40,44% din voturi.

La 16 noiembrie 2014, in urma celui de-al doilea tur al alegerilor prezidentiale, Klaus Iohannis a fost ales presedinte al Romaniei, cu 54,43% din voturi. La 21 noiembrie 2014, Curtea Constitutionala a Romaniei a confirmat rezultatele alegerilor prezidentiale si a validat alegerea lui Klaus Iohannis in functia de presedinte. La 18 decembrie 2014 si-a depus mandatul de presedinte al PNL si si-a anuntat demisia din partid, ca urmare a alegerii sale in functia de presedinte al Romaniei. A depus juramantul in fata Parlamentului la 21 decembrie 2014.

Klaus Iohannis si-a lansat in 2014, la Sibiu, volumul autobiografic intitulat „Pas cu pas”, in care retraseaza momentele-cheie ale vietii sale publice. De asemenea, in 2015 si-a lansat, in cadrul Salonului International de Carte „Bookfest”, volumul „Primul pas”.

La 28 decembrie 2007, i-a fost conferit Ordinul National Steaua Romaniei in grad de Cavaler, iar la 15 decembrie 2011, Ordinul National al Romaniei „Pentru Merit” in grad de Cavaler.

In 2006, a primit Crucea Federala de Merit, oferita de Republica Federala Germania; in 2008 a primit Ordinul National Italian — Steaua Solidaritatii Italiene, in grad de Comandor; in 2009 a primit Ordinul de Merit in grad de ofiter al Marelui Ducat de Luxemburg si, in acelasi an, i-a fost acordat Ordinul de Merit „Marea Cruce de Argint” din partea statului austriac precum si Ordinul de Ofiter al Coroanei Belgiene. in 2010 a fost onorat cu medalia ”Prieten al Comunitatilor Evreiesti din Romania”, din partea Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, precum si cu placheta de onoare a Expatriatilor din Germania. in iulie 2014, a fost distins cu Crucea de Ofiter al Ordinului pentru Merite al Republicii Federale Germania.

Klaus Iohannis este casatorit cu Carmen, profesoara de engleza la Sibiu. Vorbeste fluent limbile germana si engleza.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos