Acasă Stirile zilei Klaus Iohannis: CCR are obligatia de a revizui de indata decizia referitoare...

Klaus Iohannis: CCR are obligatia de a revizui de indata decizia referitoare la revocarea doamnei Kovesi si alte decizii politice

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Presedintele Klaus Iohannis s-a referit marti, intr-o declaratie de presa, la decizia CEDO care i-a dat castig de cauza Laurei Codruta Kovesi, care a cotestat demiterea din functia de procuror sef al DNA. „Hotararea CEDO de astazi ne arata, daca mai era nevoie, cat de necesara este o reforma a Curtii Constitutionale”, a declarat Iohannis.

„Astazi, Curtea Europeana a Drepturilor Omului a decis ca doamnei Kövesi i-au fost incalcate drepturi fundamentale in urma deciziei Curtii Constitutionale a Romaniei de revocare a sa din functia de procuror-sef al DNA.

Drepturile fundamentale ale omului depasesc frontiera unui stat. Accesul liber la justitie si libertatea de exprimare sunt valori esentiale pentru o societate democratica.

Sfidand toate argumentele pe care le-am invocat la vremea respectiva, inclusiv pe cele care subliniau incalcarea liberului acces la justitie al doamnei Kövesi, Curtea Constitutionala a decis revocarea sa din functie, la propunerea unui ministru al justitiei de foarte trista amintire.

O asemenea decizie a CEDO, fara precedent intrucat vizeaza chiar autoritatea care este garantul suprematiei Constitutiei, nu poate ramane fara consecinte.

Credibilitatea CCR, afectata oricum de unele decizii controversate luate in ultimii ani, este acum si mai puternic zdruncinata.

Curtea Constitutionala face parte din ansamblul autoritatilor statului roman si este obligata sa respecte la randul ei Constitutia.

Din aceasta perspectiva, CCR are obligatia de a revizui de indata nu numai decizia referitoare la revocarea doamnei Kövesi, dar si orice alte decizii luate in considerarea unor simple declaratii, fie ele si politice.

Reamintesc faptul ca la referendumul din 2019 romanii au decis ca atributiile Curtii Constitutionale trebuie modificate.

Hotararea CEDO de astazi ne arata, daca mai era nevoie, cat de necesara este o reforma la nivel constitutional a acestei institutii.

insa este evident ca Parlamentul actual, in aceasta configuratie politica, dominata chiar de partidul care a patronat revocarea din functie a doamnei Kövesi, a dovedit ca nu este capabil sa ia decizii pentru protejarea cetatenilor.

Acesta este partidul care vreme de trei ani a facut un scop din bulversarea intregului sistem judiciar, prin construirea unei legislatii penale menite sa-i protejeze pe infractori, si nu pe cetatenii onesti.

Timp de trei ani, prin acest proiect construit impotriva celor mai elementare reguli de functionare a unei societati democratice, PSD a orchestrat comisii peste comisii de ancheta, menite sa discrediteze pe toti cei care ar fi putut sa-i impiedice sa-si atinga scopul.

Nu ma astept ca astazi, cand CEDO a hotarat ca doamnei Kövesi i s-au incalcat drepturi fundamentale, PSD sa se grabeasca sa infiinteze o comisie parlamentara prin care sa ancheteze de ce a fost posibil acest lucru.

insa nu ma indoiesc ca romanii vor sanctiona PSD, prin vot, evident, pentru toate aceste actiuni extrem de grave”, a declarat Klaus Iohannis.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos