Acasă Stirile zilei Klaus Iohannis, amendat de CNCD pentru declaratiile legate de Tinutul Secuiesc. Consiliul...

Klaus Iohannis, amendat de CNCD pentru declaratiile legate de Tinutul Secuiesc. Consiliul este condus de un reprezentant al UDMR

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii a anuntat, miercuri, sanctionarea presedintelui Iohannis cu o amenda de 5.000 de lei pentru declaratiile recente referitoare la Tinutul Secuiesc si implicarea PSD in obtinerea autonomiei acestei zone. CNCD este condus de un reprezentant al UDMR, iar in conducerea sa se afla si reprezentanti PSD, anunta Aktual24.

Klaus Iohannis a fost amendat, insa declaratiile Liei Olguta Vasilescu, care a spus ca „domnul Klaus, cred deja se si vede sef de lagar de concentrare si toti PSD-istii bagati acolo la reeducare”, au fost incadrate la „libertate de exprimare”, mai arata sursa citata.

Anuntul privind amendarea lui Klaus Iohannis a fost publicat alaturi de alte decizii ale CNCD.

Comunicatul integral al CNCD:

Colegiul director al Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii, intrunit in sedinta de solutionare a petitiilor in data de 20 mai 2020, a adoptat urmatoarele hotarari:

 1. Afirmatiile domnului Liviu Nicolae Dragnea referitoare la protestatari antiguvernamentali („unelte jalnice ale acestor securisti”, „curatam tara de mizeria imprastiata de acesti sobolani”, „erau patru sobolani care puneau tot felul de intrebari”), reprezinta fapta de discriminare si incalca dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) si art. 15 din O.G. 137/2000, republicata.

S-a aplicat sanctiunea avertismentului contraventional. Hotarare adoptata cu unanimitate de voturi (8 voturi).

 1. Declaratia domnului Robert Tiderle reprezentant Papaya Advertising conform careia „nu angajam pesedisti” reprezinta fapta de discriminare si incalca dreptul la demnitate si dreptul la munca, conform art. 2 alin. (1), art. 6, art. 8 alin. (2) si art. 15 din O.G. 137/2000, republicata.

S-a aplicat sanctiunea amenzii contraventionale in cuantum de 2.000 lei fata de Robert Tiderle, precum si obligatia de a publica rezumatul hotararii intr-o publicatie de circulatie nationala. Pentru constatare au votat 8 membri, iar pentru amenda 7.

 1. Intentia de a interzice expres difuzarea si interpretarea de manele pe spatiul public din Timisoara de catre Institutia Primarului municipiului Timisoara, reprezinta fapta de discriminare si incalca dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) si art. 15 din O.G. 137/2000, republicata.

S-a aplicat sanctiunea avertismentului contraventional. Hotarare adoptata cu 7-1 voturi.

 1. Afirmatiile domnului Ludovic Orban: „Toata ciuma rosie, toti cei care se bateau cu caramida in piept ca ei fac referendumul pentru familie, aratandu-si ca niste farisei credinta, dar nu in Dumnezeu, ci in idolul la care nu au voie sa se inchine, s-au dus si au sarbatorit la nunta, sfidand pe toti romanii care cred in Dumnezeu, care respecta traditia bisericii si care tin in aceasta perioada postul Pastelui. Astia nici atei nu sunt, ci mai degraba sunt pagani si nu mai au voie sa conduca Romania”, se incadreaza in limitele libertatii de exprimare si este protejata de art. 10 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale.

Hotarare adoptata cu 7-1 voturi.

 1. Declaratia domnului Aurelian Badulescu: „Aaa…anormalitatea si homosexualitatea si bulangii ii transformam acum in progresisti. (…) Ca femeie eu cred ca ar trebui sa va opriti din discursul asta cu bulangii (…) Si cum sa ii fac? Homosexuali, progresisti? Dar procuristi pot sa le spun?” reprezinta fapta de discriminare si incalca dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) si art. 15 din O.G. 137/2000, republicata.

S-a aplicat sanctiunea amenzii contraventionale in cuantum de 2.000 lei fata de Aurelian Badulescu. Pentru constatare au votat 8 membri, iar pentru amenda 7.

 1. Declaratia domnului Traian Basescu: „cine are pensii speciale fura bani…..dorm cu pusca in pat si de asta trebuie sa aiba pensii speciale, uitand sa ne spuna ca marea lor contributie la securitatea Romaniei a fost ca erau la munci agricole inainte de Revolutie, strangeau porumb prin Insula Mare a Brailei si deodata si-au dat seama ca le trebuie pensii speciale”, intra in sfera libertatii de exprimare si este protejata de art. 10 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale.Hotarare adoptata cu 6-2 voturi.
 2. Folosirea apelativului de „ciuma rosie” de catre domnul Rares Bogdan nu reprezinta fapta de discriminare, se incadreaza in limita libertatii de exprimare si este protejata de art. 10 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale.

Hotarare adoptata cu 7-1 voturi.

 1. Afirmatia doamnei Carmen Casandrescu: „diaspora sa voteze acolo unde locuieste, acolo sa hotareasca binele lor, acasa fac numai rau” se incadreaza in limita libertatii de exprimare si este protejata de art. 10 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale.

Hotarare adoptata cu unanimitate de voturi (8 voturi).

 1. Declaratiile publice ale Presedintelui Romaniei si Guvernului Romaniei privind oferirea sprijinului doar pentru o anumita categorie de cetateni pentru reintrarea in Romania nu reprezinta discriminare, conform art. 2 alin. (1) si art. 15 din O.G. 137/2000, republicata.

Hotarare adoptata cu unanimitate de voturi (8 voturi).

 1. Nerespectarea egalitatii de gen in privinta participarii la alegerile Europarlamentare de catre urmatoarele partide politice: USR, PSD, PMP, PNL si UDMR reprezinta discriminare, conform art. 2 alin. (1) din O.G. 137/2000, republicata si art. 23 alin. (3) din Legea 202/2002 privind egalitatea de sanse intre femei si barbati.

S-a aplicat sanctiunea avertismentului contraventional. Hotarare adoptata cu unanimitate de voturi (8 voturi)

 1. Mesajul domnului Stefan Musoiu: „Am votat cu inima pentru un suflet de roman. Am votat cu gandul la tot ce este romanesc. La religia ortodoxa a stramosilor, la limba in care am spus primele cuvinte, la traditiile pastrate cu atatea sacrificii. Am votat pentru respectarea dreptului la opinie publica. Am votat impotriva urii. Am votat pentru respectarea Constitutiei Romaniei pentru pluralism politic si pentru o tara in care fiecare roman sa isi gaseasca locul. Am votat cu singurul candidat roman de pe buletinul de vot, pentru ca, astazi, este despre Romania si despre viitorul ei.” se incadreaza in limita libertatii de exprimare si este protejata de art. 10 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale.
  Hotarare adoptata cu unanimitate de voturi (8 voturi).
 2. Comentariul/postarea domnului Nicolae Dobrovici Bacalbasa: „No!… Sa fie clar!!! Chinezii au luat virusul de la lilieci, noi o sa-l luam de la ciorile noastre.” reprezinta fapta de discriminare si incalca dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) si art. 15 din O.G. 137/2000, republicata.

S-a aplicat sanctiunea amenzii contraventionale in cuantum de 6.000 lei fata de Nicolae Dobrovici Bacalbasa. Hotarare adoptata cu unanimitate de voturi (8 voturi).

 1. Afirmatia domnului Traian Basescu: „Uite, cred ca si aici, s-a dovedit o data in plus ca bunatatea si toleranta romanilor pana la urma ajung sa le aduca prejudicii, Pentru ca, in mod artificial, i-am numit romi prin 1991 (..). Acuma tot ce vedeti aici sa stiti ca se petrece si in strainatate, iar acolo se vorbeste despre romani. Aceasta minoritate a facut o imagine deplorabila poporului roman. Este timpul sa o spunem si, pana la urma, sa renuntam si la aceasta fantasmagorica denumire de romi. Ei sunt tigani. Asta este etnia despre care vorbim. Si asa trebuie sa o numim! Gruparile de tigani trebuie sa inteleaga ca nu pot fi tolerate cu modul lor de viata. Ori se inscriu in civilizatia poporului roman, ori, daca nu, o sa se ciocneasca mereu de politie si jandarmerie. Romania trebuie sa ramana o tara in care institutiile statului controleaza tot teritoriul. Or, ei, oricat ar ameninta, trebuie sa inteleaga ca nu va face nici Politia, nici Jandarmeria un pas inapoi si daca vreodata va fi nevoie, nici Armata! Este bine sa stim un lucru. Nu toti tiganii sunt de aceasta categorie. Spre exemplu, tiganii caldarari, care stiu meserie, cei cu palariile. care sunt respectabili, nu fura, isi tin familiile, au creat sate ale lor, traiesc la fel ca romanii, sunt absolut respectabili! Dar este si aceasta categorie, care provine din randul celor nomazi, care nu este capabila de integrare, care a ramas tot cu staborul sa se judece sau sa-si transeze lucrurile intre ei, si nu prin procurori si judecatori. Si care acum s-a retras acasa, pentru ca s-a introdus izolarea in toata Europa. Si daca ar mai fi in Europa, ar fi pe strazi numai ei cu carabinierii, politistii si jandarmii, si nu le-ar placea, ca le-ar aplica un tratament mai rau decat cel pe care-l primesc de la jandarmii nostri!” reprezinta fapta de discriminare si incalca dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) si art. 15 din O.G. 137/2000, republicata.

S-a aplicat sanctiunea amenzii contraventionale in cuantum de 6.000 lei fata de Traian Basescu. Hotarare adoptata cu unanimitate de voturi (8 voturi).

 1. Afirmatia domnului Klaus Werner Iohannis: „Jo napot kivanok, PSD! (Va doresc o zi buna, PSD).Este incredibil, dragi romani, ce se intampla in Parlamentul Romaniei. PSD a ajutat UDMR sa treaca prin Camera Deputatilor o lege prin care da autonomie larga Tinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD! Este incredibil ce intelegeri se fac in Parlamentul Romaniei! In timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autoritati ne luptam pentru vietile romanilor, ne luptam ca sa scapam de aceasta pandemie, PSD, marele PSD, se lupta in birourile secrete din Parlament, ca sa dea Ardealul Ungurilor. Jo napot, Ciolacu! (Buna ziua, Ciolacu) Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, in schimbul acestei intelegeri? Vedeti, dragi romani, asta inseamna o majoritate toxica, majoritatea toxica pesedista. De aceea, dragii mei, se intelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale natiunii sa fie hotarate de PSD. Eu nu mai vreau ca aceasta majoritate toxica pesedista sa hotarasca impotriva Romaniei si impotriva romanilor. Este inadmisibil asa ceva si, pana cand sunt eu Presedintele Romaniei, o astfel de lege nu va exista. Va multumesc!” reprezinta fapta de discriminare si incalca dreptul la demnitate pe criteriul de apartenenta etnica/nationala, conform art. 2 alin. (1) si art. 15 din O.G. 137/2000, republicata.

S-a aplicat sanctiunea amenzii contraventionale in cuantum de 5.000 lei fata de Klaus Werner Iohannis. Constatarea a fost 6-1, amenda 5-1.

 1. Publicarea de catre PSD organizatia Sibiu: „Nume romanesc versus nume de strain. Vasile versus lohannis, Orban si Barna lohannis, PNL si USR ne jignesc romanii! Am observat in mai multe „iesiri” ale domnilor lohannis, Orban si Barna cum acestia ironizau numele Vasile doar din simplu motiv ca cel de al doilea nume al premierului Viorica Dancila este Vasilica. Le atragem atentia domnilor Ludovic Orban, Klaus Werner lohannis si Barna ca membri PSD nu au ironizat numele de origine straina, adica ungara si germana pe care acestia le poarta. Nu vom tolera atitudinea sfidatoare a acestor asa-zisi lideri care au reusit sa-i manipuleze pe romani cu tupeu si lipsa de bun simt. Domnilor lohannis, Orban si Barna, numele Vasile este purtat cu mandrie de aproape 600.000 de romani care-si doresc sa traiasca decent in tara lor fara sa fie sfidati, jigniti, ignorati la nesfarsit de un presedinte care niciodata nu a venit in mijlocul lor. Vasile este un nume pe care romanii il poarta pentru ca este numele unuia dintre cei mai importanti sfinti ai Bisericii Ortodoxe, considerat pazitor de duhuri rele. Vasilica Viorica Dancila este numele candidatului de nationalitate romana la presedintia Romaniei si care merita sa-i conduca pe romani. Vasilica Viorica Dancila este candidatul crestin ortodox, precum majoritatea cetatenilor romani, candidatul care a sustinut familia traditionala la referendumul din toamna anului 2018. Acestea sunt trasaturile normalitatii Romaniei. in Romania, drepturile la opinie si la vot democratic nu sunt ingradite. Dar oare este NORMAL ca reprezentantii Bisericii Evangheiice-Luterane, din care face parte sasul Klaus lohannis si reprezentantii Bisericii Unitariene, de care apartine etnicul maghiar Ludovic Orban, sa declare public ca nu sustin familia formata dintre un barbat si o femeie, asa cum este familia traditionala romaneasca, iar acesti doi lideri de la PNL sa nu ia atitudine? Oare este Romania NORMALA daca a ajuns, astazi, sa fie condusa de oameni care nu simt romaneste, care nu inteleg obiceiurile, traditiile si spiritul nostru romanesc, transmis din stramosi? Romani, 10 noiembrie este ziua in care aveti dreptul sa decideti sa traiti intr-o tara normala! Votati Viorica Dancila, un bun roman!” reprezinta fapta de discriminare si incalca dreptul la demnitate pe criteriul de apartenenta etnica/nationala/credinta, conform art. 2 alin. (1) si art. 15 din O.G. 137/2000, republicata.

S-a aplicat sanctiunea avertismentului contraventional. Hotarare adoptata cu 7-1 voturi.

 1. Publicarea de catre PSD, Organizatia Vrancea: „Klaus, Siegfried, Kovesi, Orban, Hellvig, Clotilde, Kelemen, Tomac. Au ajuns strainii sa ne conduca tara? Felicitari SRI.” reprezinta fapta de discriminare si incalca dreptul la demnitate pe criteriul de apartenenta etnica/nationala, conform art. 2 alin. (1) si art. 15 din O.G. 137/2000, republicata.

S-a aplicat sanctiunea amenzii contraventionale in cuantum de 2.000 lei fata de PSD. Voturi in favoarea sanctionarii au fost unanime (8 voturi), iar pentru amenda 6-2 voturi.

 1. Afirmatia doamnei Lia Olguta Vasilescu: „Domnul Klaus, cred deja se si vede sef de lagar de concentrare si toti PSD-istii bagati acolo la reeducare”, se incadreaza in limita libertatii de exprimare si este protejata de art. 10 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale.

Hotarare adoptata cu unanimitate de voturi (8 voturi).

 1. Analizand afirmatiile din cadrul emisiunii Romania 2019 difuzata pe postul de televiziune Realitatea TV in data de 07.03.2019, de la orele 21,00, prezentatorul Cosmin Gusa impreuna cu invitatii sai Octavian Hoanca, Marius Pascan, Dan Tanasa, se constata ca urmatoarele afirmatii: ..E prea departe, e prea mult, noi n-avem politie, isi baga toti picioarele, isi pun steagurile unde vor, unde sunteti mai baieti? Treceti mai acasa! Din cauza unor porci ca astia…toti politicienii unguri sunt doctori de mate si toti vor cosuveranitate. Sa se duca sa faca cosuveranitate in Ungaria… Cu ajutorul tuturor guvernelor acesti nesimtiti si-au facut statui cu toti criminalii de romani. de la Wass Albert, toti criminalii unguri. Wass Albert era poet. fu*-ti poetul mtii…” (Octavian Hoandra) si „la noi la 10 martie se striga pe scari, pe strazi, la manifestarile acelea…biidos olah, aici in Targu-Mures, se striga romanilor opincari…”; “…suntem scosi afara din scoli?… si vom ajunge sa mergem si noi la medic, sa aducem translator, aici in Romania…ce se urmareste in esenta, crearea unei mase critice de absolventi nevorbitori de limba romana, care au invatat propria istorie si ei stiu ca sunt vechiul imperiu si ca Ungaria Mare trebuie refacuta…modelul stalinist al zonei autonome maghiare, care a fost un model stalinist…” (Marius Pascan), reprezinta fapta de discriminare si incalca dreptul la demnitate conform art. 2 alin. (1) si art. 15 din O.G. 137/2000, republicata, iar urmatoarele intra in sfera libertatii de exprimare si este protejata de art. 10 al Conventiei pentru apararea drepturilor omului si libertatilor fundamentale: „Pe mine m-au preocupat foarte mult timp aceste venituri exorbitante, bogatia asta al liderilor UDMR…Eu tot timpul spuneam ca, banuiam ca romanii nostri unguri ar fi mai atenti sau mai orientati decat noi, care am ales foarte prost la fiecare ciclu electoral, dar acuma vin si le spun ca nu-s deloc diferiti, sa se lase reprezentati de asemenea hiene financiare si politice, care s-au imbogatit pe spatele voturilor lor si care acum ii negocieaza mai nou cu Viktor Orban. Frati unguri v-ati lasat pacaliti rau, rau, rau…”; „…problema e ca s-au lasat pacaliti de politicienii lor, super, super bogati, atentie, rivalizeaza, daca nu chiar mai bogati decat cei mai tari baroni PSD sau PNL, pe care le inchipuiti, mult mai bogati, ca au acumulat in timp, au fost la guvernare intr-un fel sau altul… ” (Cosmin Gusa) si „impotriva deciziei luate de UDMR la acest congres, practic UDMR a decis ca cetatenii, au vorbit in numele comunitatii maghiare si a zis…ungurii din Romania nu mai sunt loiali simbolurilor nationale… ”; “…a decis ca maghiarii din Romania nu mai sunt romani de etnie maghiara…esti tradator de neam, tradator de tara…”; “…sper sa se enerveze prietenul meu Tavi, pentru ca l-am dat in judecata pe primarul din Sfantu Gheorghe, pentru ca acest individ, cu avere de grof nostalgic al Ungariei Mari refuza sa arborize un drapel al Romaniei…eu un cetatean roman, la mine in tara, sunt nevoit sa apelez la instanta de judecata, ca sa arborez un simbol al Romaniei…”; “…la Sfantu Gheorghe seful OPC este agresat fizic, batut de un ungur, recidivist…” (Dan Tanasa).

S-a aplicat sanctiunea amenzii contraventionale in cuantum de 2.000 lei fata de Octavian Hoandra si Marius Pascan. Hotarare adoptata cu unanimitate de voturi (8 voturi).