Acasă Stirile zilei Ambasadorul Emil Hurezeanu: Legea muncii va fi schimbata in Germania dupa protestele...

Ambasadorul Emil Hurezeanu: Legea muncii va fi schimbata in Germania dupa protestele romanilor din fermele si abatoarele nemtesti!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Protestele muncitorilor sezonieri romani de la fermele si abatoarele din Germania impotriva conditiilor de munca si cazare vor duce la schimbarea legislatiei muncii in aceasta tara, a anuntat ambasadorul roman de la Berlin, Emil Hurezeanu. Verificarile facute dupa numeroasele scandaluri declansate in aceste ferme au scos la iveala ca intre muncitor si angajatorul principal, proprietarul fermei, exista uneori un lant de patru-cinci subcontractori, ceea ce face ca favorizeaza abuzurile.

„Criza coronavirus a pus reflectorul pe o situatie cronica, inegalitatile de pe piata muncii din Europa. Ati vazut azi un protest intr-o ferma de capsuni de langa Bonn. Oamenii au venit cu contract de munca din tara. Ferma a intrat in insolventa si a fost preluata de un creditor. Oamenii isi vor primi salariile, chiar daca vor fi platite de statul german”, a declarat Emil Hurezeanu la Digi24, despre protestul muncitorilor sezonieri romani din Germania.

Ambasadorul a spus ca protestatarii au ajuns la Consulatul Romaniei de la Bonn, unde au stat de vorba si cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, aflata in vizita in Germania exact pe acest subiect. Mai mult, valul de scandaluri cu muncitori sezonieri romani a devenit subiect politic si va avea ca efect schimbarea legislatiei muncii.

„Maine, ministrul Muncii din Germania va prezenta un proiect cancelarului Angela Merkel, pentru a schimba legislatia, regulile in abatoare, de exemplu, sa fie eliminati subcontractorii. Uneori, sunt patru-cinci subcontractori, iar distanta dintre angajatorul principal si angajati creste. Oamenii vorbesc cu subangajatorii, nu cu angajatorii directi. Vor sa elimine acest lant de intermediari”, a explicat Emil Hurezeanu.

El a dat asigurari ca toate salariile muncitorilor vor fi platite, iar mai departe muncitorii vor alege daca vor pleca de la ferma intrata in insolventa la un alt angajat sau daca vor reveni acasa.

„Toate salariile vor fi platite, cei care vor sa fie relocati vor fi relocati, iar cei care vor sa se intoarca acasa vor pleca cu curse charter, platite de fermierii care i-au angajat. Exista avioane, asteapta aprobari pentru aceste zboruri. E posibil ca acesti oameni sa ajunga acasa”, a mai precizat Hurezeanu.

Ambasadorul roman afirma ca Ministerul de Externe nu poate actiona direct in aceste ferme, care sunt proprietati private, si ca s-a sesizat dupa semnalarea acestor cazuri in presa.

„Cand aflam de astfel de cazuri, din presa, informam guvernul local, al landului. De acum, toate informatiile importante vor fi comunicate si autoritatilor de land, dar si autoritatilor federale. in acest fel, avem si noi acces in aceste ferme”, a mai completat Emil Hurezeanu, care a adaugat ca s-a adresat de mai multe ori cancelarului Angela Merkel pe aceasta tema si ca lucrurile incep sa se schimbe: „Cazurile din abatoare si din ferme au devenit subiect politic”.