Presedintele Klaus Iohannis considera ca un guvern independent politic precum Cabinetul Ciolos „este o premiera care ajuta Romania”.

„Un guvern independent politic nu a stat demult la aceasta masa si nu stiu daca a existat vreodata un guvern, chiar asa independent politic. Vreau sa cred ca este o premiera care ajuta Romania. Am toata convingerea ca dumneavoastra veti reusi, contrar asteptarilor unora sau altora, sa va faceti treaba foarte bine. S-a vazut astazi in Parlament ca politicienii si-au dorit un astfel de guvern. Votul covarsitor pe care l-ati primit – aproape 400 de voturi pentru si doar 100 si cateva voturi care au vrut altceva – a aratat ca pana si politicienii, care, cel putin declarativ, sunt un pic reticenti fata de un guvern independent, nu numai ca au acceptat, au imbratisat aceasta solutie pentru Romania, in aceasta etapa.

Este o provocare, dar o provocare frumoasa, pe care ati primit-o. Aveti sansa sa aratati cum se poate guverna Romania bine, intr-un an complicat si cu asteptari foarte mari, asteptari, dupa cum am spus si inainte, la Cotroceni, din partea societatii, din partea poporului, putem sa spunem, dar trebuie sa fiti constienti ca asteptarile vin si din partea politicienilor.

In realitate, am convingerea ferma ca toata lumea isi doreste ca treaba sa mearga ceas si pentru asta este nevoie de un guvern eficient. Va doresc sa fiti acest guvern eficient! Va doresc, domnule Prim-ministru Dacian Ciolos, sa reusiti ca, din acest guvern pe care l-ati ales si l-ati promovat ca si o echipa de specialiști, sa reusiti sa faceti o echipa unita, o echipa care merge mai departe cu un spirit sanatos de echipa, in dorinta de a guverna Romania bine, foarte bine.

Iohannis despre relatia cu Ciolos

S-a speculat relatia dumneavoastra cu mine. Eu pot sa va spun cateva lucruri foarte clar. Nu voi incerca niciodata sa spun Guvernului ce sa faca, nu voi incerca sa impun Guvernului niciodata cum sa faca. Aveti toata libertatea si toata raspunderea, dar in mine veti gasi oricand, domnule Prim-ministru, onorate doamne ministru, onorati domni ministri, un partener. Eu vreau ca Romania sa functioneze bine. Pentru asta e nevoie de un guvern care functioneaza bine si pentru asta este nevoie de comunicare.

Sunt convins ca vom gasi cele mai bune cai de a colabora pentru a rezolva multele probleme care abia asteapta sa vina cineva si sa gaseasca solutii la ele. Nu vreau sa ma repet, dar anul 2016 este un an complicat, cu doua randuri de alegeri, alegeri locale si alegeri parlamentare, cu un buget care inca nu a ajuns in Parlament si cred ca este bine in aceasta conjunctura ca v-a asteptat pe dumneavoastra. Simplu nu va fi, dar puteti sa contati pe parteneriatul cu mine.

Mesajul lui Iohannis catre Cabinetul Ciolos

Societatea se schimba. Societatea romaneasca s-a schimbat. Societatea de astazi are alte asteptari decat societatea de acum zece ani sau de acum 25 de ani, imediat de dupa Revolutie. Societatea se schimba si se schimba asteptarile societatii, se schimba asteptarile fata de clasa politica si, daca diferenta intre asteptari si realitati devine prea mare, intram in criza.

Multi au vorbit in aceste zile despre criza in care ne aflam; multi au vorbit despre criza, putini au definit-o. S-au tinut cuvantari cu diferite ocazii si astazi, in Parlament, s-a spus ca nu am avut o criza guvernamentala, s-a spus ca nu am avut si nu avem o criza parlamentara, s-a spus ca nu avem nici macar o criza politica. si atunci se pune intrebarea legitima: dar ce fel de criza avem? Avem cea mai grava forma de criza, avem o criza de incredere, avem o criza de incredere a cetateanului fata de politicianul pe care l-a ales sa-i reprezinte interesele. increderea este bunul cel mai valoros in politica. Se castiga greu, se pierde foarte usor. Aceasta criza de incredere ne-a adus in situatia in care suntem acum.

Am vorbit mult cu liderii politici, am vorbit cu oamenii din strada, am vorbit cu reprezentantii societatii civile. Protestatarii ne-au spus ca sunt nemultumiti de clasa politica, vor alta clasa politica. Politicienii mi-au spus ca au inteles asteptarile, ca au inteles solicitarile, dar politica fara partide politice, asa mi-au spus, nu se poate. Este foarte adevarat, politica fara partide politice nu se poate, dar intr-o democratie, nici fara popor nu se poate.

Daca politicienii se indeparteaza de alegator, atunci apare o situatie similara cu cea in care am ajuns noi astazi. Constatam o instrainare din ce in ce mai profunda intre alegator, pe de o parte, si clasa politica, pe de alta parte. Asa s-a facut ca nici un partid nu a venit sa propuna un politician care sa preia functia de Prim-ministru. Asa am ajuns eu sa propun un independent, pe domnul Dacian Ciolos, pentru functia de Prim-ministru, cu recomandarea de a pregati un guvern independent politic. Acest Guvern independent politic este o sansa pentru Romania. Fiindca in timp, si acest guvern independent va guverna, partidele politice vor avea ocazia, timp de un an de zile, sa se reconecteze la alegatori.

Ar fi exceptional daca partidele politice ar folosi aceasta oportunitate pentru a-si defini programe atractive, pentru a se apropia din nou de alegator, in acest fel sa avem, dupa alegerile parlamentare, o clasa politica care reprezinta, fara discutie, alegatorii, fara criza si care, cu multa energie, va putea sa continue sa construiasca Romania prospera si puternica pe care ne-o dorim cu totii. Sper ca acest lucru sa se intample.

Politicienii, mai devreme sau mai tarziu, va vor spune ca, de fapt, nu ii reprezentati. Este o eroare, este o eroare fundamentala. Guvernul, acest Guvern Dacian Ciolos, are absolut toata legitimitatea, a primit-o prin votul de investitura din Parlament. Puteti sa mergeti drepti inainte, sa va puneti in practica proiectele, programele, politicile in folosul Romaniei. Acest Guvern independent este un pas inspre clasa politica reconectata la alegatori, inspre clasa politica pe care si-o doresc oamenii. Este un pas. Va dura un an de zile, folositi acest an din plin!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.