Klaus Iohannis a lansat un atac dur la adresa Guvernului cu ocazia deschiderii anului scolar. Presedintele a transmis ca inceperea scolii ii ia prin surprindere pe guvernanti, care ridica din umeri sau arunca vina pentru toate neregulile din sistemul de invatamant pe cei dinaintea lor.

”Ma bucur sa ma aflu astazi la Colegiul National ”Gheorghe sincai”. Va doresc mult succes in noul an scolar in acest colegiu cu o traditie bogata. Din nefericire, conditiile de studiu nu sunt la fel de bune peste tot ca in colegiul vostru. Exista multi elevi care incep scoala fara a avea manuale pe banci, multi elevi care nu pot incepe scoala in conditii decente sau ale caror scoli nu sunt pregatite pentru inceperea anului scolar.

Inceperea anului scolar ii ia pe unii prin surpridere. Fiecare Guvern ridica din umeri, aruncand vina pe cei de dinaintea lor, dar asa nu se rezolva nimic.

in Romania anului 2017, solutia salvatoare a ajuns sa fie reintroducerea si reintoarcerea la metode demult apuse – ca de exemplu manualul unic sau recentralizarea la Bucuresti a tuturor lucrurilor care au intampinat dificultati la nivel local. Aceasta abordare nu este cea buna si acestea nu sunt singurele probleme. Parintii si elevii sunt supusi unor schimbari majore in sistemul de invatamant o data la cativa ani, sau, mai nou, mai des, ceea ce le limiteaza semnificativ posibilitatea de a-si planifica traseul educational.

Chiar in aceasta vara am trimis Parlamentului spre reexaminare nu una, nu doua, ci trei initiative legislative care modificau, nu stiu a cata oara, cadrul actual, care deja este confuz si greoi.

Legea educatiei trebuie sa inceteze sa mai fie un puzzle ale carui piese se schimba continuu, pierzandu-se astfel imaginea unitara.

De aceea, una dintre prioritatile mele este construirea unei «Romanii educate», in care sistemul de invatamant este asezat pe un fagas predictibil si care are elevul in centru.

Eu cred intr-o viziune pe termen lung asupra educatiei, care sa fie construita prin participarea tuturor celor implicati.

De aceea, am creat grupuri de lucru, care au inclus atat reprezentanti ai cadrelor didactice, cat si ai parintilor si elevilor, impreuna cu experti, reprezentanti ai societatii civile si ai mediului privat.

Proiectul national «Romania educata» se dezvolta, dincolo de vocile stridente, de scandaluri, de polemici sterile, adunand impreuna pe toti cei care pot da o mana de ajutor, in mod constructiv, profesionist si mai ales coerent.

Acesta este si modelul de scoala pe care imi doresc sa il avem in Romania.

Este clar ca, indiferent de modul in care va arata Romania, de cum se va dezvolta economia si de cum vom construi strategia nationala pe educatie, avem o serie de provocari urgente carora trebuie sa le raspundem.

Chiar daca ne place sa credem ca am bifat «misiune indeplinita» pe tema alfabetizarii candva prin anii ’60 deja, o mare parte dintre elevi termina scoala ca analfabeti functional.

Adica, desi pot citi, nu pot intelege semnificatia unui text scris si, prin urmare, intampina dificultati chiar si in cele mai usoare situatii.

O alta problema grava este abandonul scolar, care in ultimii ani a atins o rata alarmanta, una dintre cele mai mari in Uniunea Europeana. Nu ne putem permite acest lucru ca societate. Nu ajuta cu nimic sa mutam vina de la autoritatile centrale la autoritatile locale, de la un guvern la altul sau de la scoala in familie.

Succesul sistemului educational este singura cale de supravietuire a Romaniei puternice, iar esecul sau ne condamna la involutie”, a declarat Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis a participat, luni, la festivitatea de deschidere a noului an scolar preuniversitar la Liceul „Gheorghe sincai” din Capitala.

Replica ministrului Educatiei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.