Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi ca Romania va aloca 300.000 de euro pentru urmatorii trei ani pentru programul alimentar mondial privind refugiatii.

„Este evident ca daca vrem sa gestionam eficient fenomenul migratiei trebuie sa mergem la cauzele acestui fenomen, adica in zonele de criza, de exemplu, dar nu singura, zona Siria, si trebuie sa incercam sa intervenim acolo pentru a termina conflictul si pentru a reinstaura pacea in zona. Acest lucru este destul de dificil, UE singura cu certitudine nu poate sa faca acest lucru, dar poate contribui la acest lucru”, a spus seful statului dupa reuniunea Consiliului European Extraordinar, transmite Agerpres.

El a subliniat ca trebuie acordata atentie zonelor sigure din jurul zonei de criza, dand exemplul tarilor precum Iordania, Liban, Turcia.

„Orice sprijin dat acestor tari da un rezultat mult mai consistent si mai rapid, decat un sprijin acordat refugiatilor care au ajuns deja pana in Europa. in acest context a fost reluata rugamintea din partea inaltului reprezentant si presedintiei Consiliului de a veni cu un ajutor substantial pentru programul alimentar mondial care se ocupa de refugiatii care se afla in aceste tabere care inconjoara zonele de conflict. Romania a decis sa aloce 300.000 de euro pentru urmatorii trei ani. Aceasta suma reprezinta un multiplu al sumei care a fost alocata pana acum de Romania pentru acest scop”, a afirmat presedintele Iohannis.

Seful statului a subliniat ca frontiera externa a UE trebuie intarita, aratand ca va fi nevoie si de actiuni coordonate ale UE nu numai ale statelor membre.

„Este nevoie sa combatem acele retele care se ocupa cu refugiatii ce vor sa treaca dintr-o tara in alta”, a adaugat Iohannis.

In ceea ce priveste centrele in care pot sta refugiatii, el a propus ca acestea sa devina centre europene motivand ca problema imigrantilor nu este una nationala, ci una europeana. Iohannis a aratat ca aceasta propunere a fost foarte bine primita de mai multi participanti la aceasta reuniune.

De asemenea, el a indicat ca a solicitat un concept integrat pentru a putea aborda intregul mecanism referitor la refugiati de la sursa pana la tara unde ajung acestia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.