Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca migratia a dus la situatii complicate in interiorul Uniunii Europene, la situatii tensionate, iar la Consiliul European se vor discuta chestiuni legate de frontierele exterioare ale UE, de tarile de proveienta a migrantilor, tarile de tranzit si despre cum se poate ajunge la concluzii comune cu acestea.

Seful statului a sustinut o conferinta de presa inainte de plecarea la Bruxelles, unde va participa la Consiliul European din 15-16 octombrie, pe agenda caruia principala tema este migratia.

Seful statului a spus ca este important ca in rezolvarea crizei migratiei sa se identifice sursa acestor valuri de refugiati si este clar ca sursa cea mai importanta este Siria, consnflictul din aceasta tara fiind cauza unui numar imens de refugiati, scrie Mediafax.

Iohannis a spus, in acest context, ca faptul ca Rusia s-a angajat militar in Siria, in ultima perioada, nu ajuta la solutionarea crizei, ci o complica, iar solutia este ca partile implicate sa fie aduse la masa negocierilor, Romania putand fi ”facilitator” in discutii.

”Solutia este evidenta – pacea in Siria. Pentru asta trebuie sa colaboreze toate partile implicate. Faptul ca Rusia s-a angajat militar in Siria nu ajuta la solutionarea crizei, ci o complica, singura cale de iesire din aceasta criza fiind calea negocierii. Toate partile implicate trebuie aduse la masa negocierilor si atunci se vor gasi solutii. Acesta este punctul de vedere oficial al Romaniei si acest punct de vedere il facem cunoscut peste tot. Nu este un punct de vedere simplu teoretic. Romania este printre putinele tari care mai au personal la ambasada din Damasc. Nu suntem unul din marii actori, insa prin faptul ca suntem acolo putem fi facilitatori in discutii care pot duce spre pace in zona”, a declarat Iohannis.

Seful statului a subliniat ca „Romania se comporta de facto ca si cum ar fi membra Schengen”, chiar daca nu face parte inca din acest spatiu, luandu-si „foarte in serios” misiunea de aparare a frontierelor exterioare ale UE, „cu rezultate dintre cele mai bune”.

„Asigurarea frontierelor exterioare este un capitol unde Romania sta foarte bine. Chiar daca nu suntem membri Schengen, inca, Romania isi ia foarte in serios misiunea de aparare a frontierelor exterioare ale UE, cu rezultate dintre cele mai bune”, a spus Iohannis. „Romania se comporta de facto ca si cum ar fi membra Schengen”, a adaugat seful statului.

Securitatea frontierelor exterioare ale Uniunii Europene este unul dintre aspectele care vor fi abordate la reuniunea din 15-16 octombrie a Consiliului European in legatura cu tema migratiei.

Presedintele Klaus Iohannis merge la Bruxelles, unde va participa la lucrarile Consiliul European, care se desfasoara in perioada 15-16 octombrie, urmand sa aiba si o intrevedere cu presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, precum si o intalnire cu europarlamentarii romani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.