Acasă Stirile zilei Social Jumatate din uleiul de masline din Romania a fost „botezat”. La ce...

Jumatate din uleiul de masline din Romania a fost „botezat”. La ce trebuie sa fii atent cand cumperi pentru a nu fi inselat?

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un control efectuat de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) privind uleiul de masline distribuit in magazinele din Romania a scos la iveala ca romanii sunt inselati in jumatate din cazuri. Controlul a avut loc in perioada 2 octombrie – 13 octombrie 2017 la nivel national.

In urma actiunii desfasurate de inspectorii ANPC a rezultat ca la un numar de 223 dintre cei 459 de operatori economici controlati nu se respectau prevederile legale in vigoare. Mai mult decat atat din cantitatea de 49.142 litri ulei de masline controlata 31.486 litri de ulei de masline nu se incadrau in prevederile legale in vigoare, adica aproape doua treimi.

In urma controlului si a deficientelor constatate, organele de control au dispus urmatoarele masuri: oprirea temporara de la comercializare a peste 30.853 litri ulei de masline in valoare de 35.494 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate; oprirea definitiva si scoaterea de la comercializare a 51 litri ulei de masline in valoare de 1.701 lei care erau improprii consumului uman; aplicarea a 224 sanctiuni contraventionale, din care 110 avertismente si 114 amenzi contraventionale in valoare de 318.200 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

SFATURI PENTRU CONSUMATORI:
– Acordati atentie la cumpararea uleiului de masline prin analizarea aspectului recipientului si dupa caz a continutului, a etanseitatii ambalajului.
– Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare.
– Etichetarea uleiurilor de masline cuprinde, in mod clar si indelebil, in plus fata de denumirea, urmatoarele informatii privind categoria de ulei: (a) pentru uleiul de masline extra virgin -„ulei de masline de categorie superioara obtinut direct din masline si exclusiv prin procedee mecanice”; (b) pentru uleiul de masline virgin – „ulei de masline obtinut direct din masline si exclusiv prin metode mecanice”; (c) pentru uleiul de masline compus din uleiuri rafinate de masline si uleiuri de masline virgine – „ulei cu un continut exclusiv de uleiuri de masline care au suferit un tratament de rafinare si uleiuri obtinute direct din masline”; (d) pentru uleiul din turte de masline – „ulei cu un continut exclusiv de uleiuri obtinute prin tratarea produsului obtinut in urma extractiei uleiului de masline si uleiuri obtinute direct din masline” sau – „ulei cu un continut exclusiv de uleiuri obtinute prin transformarea turtelor de masline si uleiuri obtinute direct din masline”.

Uleiul de masline extra virgin si uleiul de masline virgin, includ o denumire de origine pe eticheta in timp ce pentru celelalte tipuri de uleiuri de masline nu este permisa inscrierea acestei mentiuni. In cazul amestecurilor de ulei de masline si alte uleiuri vegetale evidentiate pe etichete in alt loc decat in lista de ingrediente prin cuvinte, imagini sau reprezentari grafice, amestecul in cauza trebuie sa cuprinda urmatoarea descriere comerciala: „Amestec de uleiuri vegetale (sau denumirile exacte ale uleiurilor vegetale in cauza) si ulei de masline”, urmata imediat de indicarea proportiei de ulei de masline din amestec.

Prezenta uleiului de masline poate fi evidentiata cu ajutorul imaginilor sau reprezentarilor grafice pe eticheta unui amestec cu alte uleiuri vegetale numai in cazul in care proportia de ulei de masline depaseste 50% din amestecul in cauza.

– Refuzati produsele care prezinta semne organoleptice de alterare, modificari ale aspectului, culorii, consistentei, gustului, mirosului sau urme de mucegai.
– Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale modificata sau depasita.
– Evitati sa cumparati ulei de masline ambalat in alte ambalaje decat cele originale .
– La cumpararea produselor alimentare si, implicit a uleiului de masline, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs;
– Nu cumparati produse alimentare din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos