Acasă Stirile zilei Justitia Judecatorii CCR, platiti regeste! Ce pensii de nababi incaseaza!

Judecatorii CCR, platiti regeste! Ce pensii de nababi incaseaza!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Judecatorii de la Curtea Constitutionala sunt printre cele mai privilegiate persoane publice: pot incasa sute de mii de lei anual din mai multe surse, spre deosebire de alti cetateni ai statului. Judecatorii CCR decid singuri daca isi taie sau nu pensia speciala. Presedintele CCR Valer Dorneanu, fost parlamentar PSD, primeste de la stat peste 13.000 de euro lunar.

Majoritatea judecatorilor care au decis ca eliminarea pensiilor speciale e neconstitutionala sunt ei insisi beneficiari ai unor asemenea pensii, unii avand chiar doua astfel de venituri. Pe langa acestea, o parte a judecatorilor mai primesc si salariu de la CCR.

Cum s-a ajuns la privilegierea judecatorilor de la CCR? in 2018, PSD, sprijinit de ALDE si UDMR, a votat un proiect de lege care modifica Legea de functionare a CCR si stabilea pensie speciala si pentru magistratii acestei institutii. „Judecatorii Curtii Constitutionale cu o vechime in activitatea juridica sau in invatamantul juridic superior de cel putin 25 de ani, indiferent de varsta si de data pensionarii, beneficiaza, la cerere, de pensie de serviciu egala cu 80% din baza de calcul reprezentata de indemnizatia de incadrare bruta lunara si sporurile avute. Pentru fiecare an care depaseste vechimea mentionata, la cuantumul pensiei se adauga cate 1% din baza de calcul, fara a o putea depasi”.

Mai mult, acestia puteau cumula pensia speciala de la CCR cu alte pensii si salarii. Nu mai putin de sase dintre cei noua judecatori au pensii speciale in prezent. Valer Dorneanu, presedinte al CCR si fost presedinte al Camerei Deputatilor din partea PSD, e printre cei care se bucura de beneficiile legii de functionare a CCR. in ultima declaratie de avere a lui Valer Dorneanu, din 2019, presedintele CCR mentiona ca a primit 322.200 lei ca pensie speciala. Dorneanu a beneficiat si de o pensie speciala de aproape 75.000 de lei, aferenta anului 2018, pentru activitatea de fost parlamentar, dar si pensia de stat de 22.800 de lei.

De asemenea, la aceste sume erau adaugate indemnizatia de la CCR, adica salariu, in valoare de 301.000 lei, plus salariul luat ca profesor la Universitatea Nicolae Titulescu, adica 50.800. Asadar, seful CCR a castigat lunar aproximativ 65.000 de lei, adica peste 13.000 de euro. Un alt judecator privilegiat este Marian Enache, fost deputat al PSD si UNPR. Judecatorul Enache primeste nu mai putin de trei pensii si un salariu. Astfel in 2018 a primit 321.000 de lei pensie pentru ca e judecator CCR, 91.000 de lei pentru mandatele de parlamentar si 23.000 de lei pensia de stat. Pe langa acestea, Marian Enache a mai incasat un salariu de 297.000 de lei, adica aproape 25.000 de lei (5.200 de euro lunar) si o indemnizatie de 12.000 de lei pentru participarea la Revolutia din 1989.

Pe picior mare putem spune ca traieste si Mona Pivniceru. Pe langa salariul care in 2018 a depasit cu putin 300.000 de lei si banii cuveniti ca drepturi de proprietate intelectuala pentru cartile publicate, Pivnicearu a beneficiat de o pensie de 384.000 de lei. Livia Stanciu a primit, la randul ei, 450.000 de lei, adica pensiile care i se cuveneau, precum si niste bai provenii din restante salariale, iar salariul din 2018 s-a ridicat la 280.000 de lei. Pe scurt, 730.000 de lei au intrat in conturile Liviei Stanciu. O pensie speciala primeste si Attila Varga, dar mai mica. Doar 100.000 de lei a incasat judecatorul CCR in 2018, dar in schimb a primit un salariu de aproximativ 28.000 de lei. Din 2019 Attila Varga probabil a ajuns cu pensia tot in jur de 300.000 de lei, atat cat au si colegii sai. Nu in ultimul rand, inca un pensionar de lux este fostul sef al DNA, Daniel Morar, care primeste o pensie de 350.000 de lei ca fost procuror si judecator CCR, in timp ce salariul primit de la Curte este de aproximativ 280.000 de lei.

Judecatorii Curtii Constitutionale se mai bucura de o superimunitate. Ei nu pot fi retinuti, arestati, perchezitionasi sau trimisi in judecata penala decat cu incuviintarea plenului CCR, la cererea procurorului general. Problema e ca pentru a fi aprobata o asemenea cerere in plen, ea trebuie votata de doua treimi dintre judecatori, adica de sase din noua. Nu in ultimul rand, acesti magistrati au si pasaport diplomatic.

Sursa: Adevarul

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos