Zilele trecute, parca, al tau copil a spus ca vrea si el unul, un spinner, pentru ca il vazuse la colegii lui la scoala. Ai murmurat printre dinti ceva referitor la moda asta si l-ai luat. si, in zilele care au urmat ai descoperit ca, prin parcuri toti copii aveau asa ceva.
Jucaria se numeste „spinner” sau “finger spinner”, este un fel de titirez cu doua sau trei petale, uneori patru care se roteste.
A venit cu recomandarea ca “ajuta la calmarea stresului”, si ea venita parca de nicaieri. Cine a zis asta? Doctorul? Marketer-ul? Nu conteaza! Jucaria este ieftina si stiai ca nu poti sa i-o refuzi copilului pentru ca, nu-i asa, la scoala o au toti…
In realitate, spinner-ul a fost creat acum doua decenii de Catherine Hettinger din Florida, pentru a o distra pe fiica ei de sapte ani. Ea nu si-a putut permite brevetul pentru jucaria devenita acum omniprezenta, asa incat nu primeste niciun cent din vanzari, dar insista ca este “multumita” de popularitatea ei brusca, conform unui articol publicat la inceputul lunii de The Guardian.
Catherine Hettinger a detinut brevetul timp de opt ani, dar l-a predat in 2005 pentru ca nu-si putea permite taxa de reinnoire de 400 de dolari. Hettinger declara ca originea spinner-ului se afla intr-o “o vara oribila” la inceputul anilor 1990, cand suferea de miastenia gravis, o tulburare autoimuna care provoaca slabiciune musculara si avea grija si de fiica ei, Sara, acum in varsta de 30 de ani.
”Spinner-ele au venit de nicaieri: dintr-o data, toti copiii pareau sa aiba unul, spunand ca ii ajuta sa se calmeze”, povesteste Meredith Daly, profesoara intr-o scoala publica de la periferia orasului Phoenix, in Arizona. ”La inceput nu stiam ce sa cred”, relateaza Agerpres.
Spinner-ele au mai ales meritul de a fi silentioase, continua Meredith Daly.
Interzise in multe scoli
Problema este ca multi profesori de pe ambele maluri ale Atlanticului s-au saturat deja de acest spinner si interzic aceste jucarii.
Problema este evidenta. Folosita in clasa, jucaria atrage privirile tuturora, iar orice process de invatare devine o adevarata provocare.
Sunt scoli care deja nu mai permit copiilor sa il scoata din ghiozdan in timpul orelor, la fel cum sunt scoli care l-au interzis definitive. scoli din Franta, Marea Britanie, Stetele Unite au interzis deja aceasta jucarie, inclusive in timpul pauzelor.
Sunt insa si profesori care recunosc ca, oricat de enervant ar fi aceasta jucarie, printr-o foarte scurta pauza ea ii ajuta pe copii sa se concentreze mai bine, intrucat multi dintre copii din ziua de azi simt nevoia sa manipuleze ceva sau sa fie dinamici.
Intreaga problema este de a gasi ceva care sa nu perturbe cursurile.
Oricum, multi sunt de parere ca asa cum a venit “spinnerul” va si pleca. Poate intr-un viitor apropiat copilul nu va mai fi interesat de asa ceva. Pentru ca, poate, va aparea la orizont o noua jucarie…