De ce musulmanii nu consuma carne de porc este probabil o intrebare pe care multi si-au pus-o. Desi majoritatea sunt de parere ca motivul ar fi ,,pentru ca porcul este un animal murdar”, cercetatorii au de fapt alte explicatii pentru acest ritual.
in vremuri indepartate, clima in care isi duceau traiul adeptii islamului si iudaismului era foarte calda, iar carnea de porc, dupa cum se stie, este unul dintre cele mai rapid perisabile produse. Cand un porc este taiat, viermii si insectele pun stapanire mai repede pe carnea acestuia, in cateva zile carnea este plina de larve.
in plus, porcul este unul animal care mananca de toate, atat resturi vegetale cat si animale, acesta mananca chiar si propriile fecale, iar porcul poate transmite omului peste 30 de boli parazitare, cea mai grava fiind trichineloza, provocata de un vierme parazit.
Prin urmare, in asemenea conditii climatice din zonele de pustiu, oamenii sufereau intoxicatii in masa cand consumau carne de porc. Credinciosii au atribuit indata o conotatie religioasa acestui fenomen: daca organismul respinge carnea, cu siguranta, acest produs are ceva necurat si diabolic, solutia fiind interzicerea!
De altfel, aproape orice tabuuri alimentare religioase pot fi explicate stiintific. De exemplu, legile Kashrut pun o interdictie privind consumul de animale salbatice (lupi, ursi, vulpi, caini), deoarece acestea sunt carnivore, prin urmare, corpul lor este plin de toxine.