Cap Limpede

Stiinta

Japonezii au creat cel mai puternic si stabil magnet din lume!

Compania japoneza Sumitomo a creat cel mai puternic magnet din lume, capabil de a degaja de zece ori mai multa energie magnetica decat versiunile anterioare realizate in 1983. Magnetul este o combinatie de materiale, inclusiv metale rare si asa-numitele metale de tranzitie RE-TM-B, rare-earth metals, transition metals.

Metoda a constat in inserarea unor mici cantitati de atomi de samariu in locuri aleatorii in cadrul sub-retelei cristaline a componentei de metale rare. Avantajul folosirii de cantitati reduse de aditivi pentru stabilizarea magnetului este ca acesta nu-si pierde proprietatile magnetice in timp.

Autorii cred ca rezultatul este legat de simetria Samariului, care difera fata de structura atomilor de Disprosiu ce intra in structura metalului rar. Acest lucru face ca magnetizarea spontana sa nu mai aiba loc. Studierea acestei proprietati se va concentra in viitor pe identificarea salturilor magnetice, evenimente elementare care duc la magnetizarea reversibila, ceea ce duce la o pierdere de stabilitate a magnetului.

Modul in care un magnet functioneaza este extrem de simplu. Acesta produce un camp magnetic ce ii confera mai multe proprietati particulare printre care si cea de exercitar a unei forte de atractie asupra unui material feromagnetic, scrie cunoastelumea.

Potrivit documentarilor, primii care au descoperit magnetul au fost grecii antici. Astazi magnetii se pot gasi atat in stare naturala cat si obtinuti artificial.

Click pentru a comenta

Trebuie sa fii conectat pentru a comenta Conectare

Lasa un raspuns

Ultimele stiri

In top
$(".comment-click-88681").on("click", function(){ $(".com-click-id-88681").show(); $(".disqus-thread-88681").show(); $(".com-but-88681").hide(); });$(window).load(function() { // The slider being synced must be initialized first $('.post-gallery-bot').flexslider({ animation: "slide", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, itemWidth: 80, itemMargin: 10, asNavFor: '.post-gallery-top' });$('.post-gallery-top').flexslider({ animation: "fade", controlNav: false, animationLoop: true, slideshow: false, prevText: "<", nextText: ">", sync: ".post-gallery-bot" }); });});