Acasă Stirile zilei Tech Un IT-ist roman care a refuzat Google prezice viitorul omenirii! „Vom fi...

Un IT-ist roman care a refuzat Google prezice viitorul omenirii! „Vom fi conectati la gandurile tuturor”!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Péter W. Szabó, un IT-ist ardelean, cu experienta de peste 15 ani si care lucreaza zilnic cu notiuni si gadget-uri care forteaza limita dintre stiintifico-fantastic si real duce la extrem viziunea privind ce va urma.

Péter a vorbit cu Vocea Transilvaniei despre viitorul internetului si, in contextul in care e parte a vietilor noastre, al intregii omeniri. Asta dupa ce a sustinut o prezentare la TEDx Targu Mures, unde a starnit o reactie unica in randul participantilor, care au ramas cu gura cascata atunci cand IT-istul ardelean le-a spus ce se va intampla in urmatorii cinci ani.

Péter spune ca World Wide Web (www – n.red.) nu are trecut si prezent ci doar un viitor in continua schimbare. Iar acum, internetul este prezent in toate aspectele vietii noastre si a schimbat viata noastra, desi exista de putin peste un deceniu.

Noi in anul 2020…

Avand in vedere estimarile privind numarul de dispozitive ce vor fi conectate la internet in urmatorii 4-5 ani, Péter crede ca intrebarea mai importanta ce trebuie pusa este ce se va regasi pe www. Potrivit estimarilor Cisco, in 4-5 ani, 85% din continutul de pe internet va fi reprezentat de clipuri video (o treime fiind pornografie), iar restul de 15% va fi continut „social media”.

Prezenta internetului in toate aspectele vietii noastre a transformat deja felul in care traim – industria IT o numeste „Digital Disruption” (dislocarea digitala – n.red.): Alibaba e cel mai mare retailer international, dar nu are inventar, Uber e cea mai mare companie de taxi, dar nu are niciun taxi, Airbnb este cel mai mare furnizor de servicii de cazare, dar nu are proprietati imobiliare. Cel mai popular exemplu este insa Facebook, cel mai mare „angajator”, cu 1,5 miliarde de „angajati” care „lucreaza” si creeaza continut pe gratis.

„Intrebarea reala e cate site-uri vor exista in 2020? Previziunea mea e ca va fi doar unul. Puteti sa-i spuneti Cortana, Alexa, Siri sau cum vreti. Va fi singura interfata folosita de utilizatori. Va fi un singur site, care va contine totul, creat de toata lumea, care va citi mintea utilizatorului si ii va oferi ceea ce isi doreste”, este de parere Péter.

Potrivit IT-istului, evolutia din ultimii ani a fost de la „internetul lucrurilor” la „internetul experientelor”, insa ultima faza va fi „internetul mintilor”.

A refuzat Google pentru a-si urmari visul

Péter s-a mutat, pe cand era copil, in Targu Mures. Aici a absolvit Universitatea Sapientia, dupa care a urmat un master la Universitatea Petru Maior, apoi a inceput sa lucreze la mai multe firme de IT. Ultimul job pe care l-a avut inainte sa plece in strainatate a fost la o companie din Oradea.

A avut apoi oportunitatea unui interviu la Google, dar s-a decis sa refuze gigantul, chiar daca astfel de sanse, se spune, nu trebuie ratate.

   „Se poate refuza, dar daca o faci, a doua oara nu te mai cheama. Asta asa este. Dar poti sa-i refuzi, si ce am ales eu, compania WhatUsersDo din Anglia, a fost mai buna pentru cariera mea”, spune Péter.

Un gadget care l-a convins ca viitorul e aici

Péter a ajuns, in septembrie, la compania Amaya Inc., care se afla in spatele Poker Stars, Live Casion sau Full Tilt Poker si e cel mai mare brand in domeniul jocurilor „real money gambling”. Aici e senior manager UX, adica se ocupa de tot ce tine de experienta utilizatorilor site-urilor respective – acestia trebuie sa gaseasca usor orice cauta, sa foloseasca usor aplicatia.

„E un domeniu al informaticii mai apropiat de stiinte umane, pentru ca aici intra si psihologia, sociologia. Dar sigur ca tine cont de ceea ce e posibil si ce va fi posibil in viitorul apropiat”, explica Péter.

Aici, in sediul din Londra al companiei de IT, Péter a descoperit „internetul bauturilor fierbinti”. Practic, un gadget care seamana la prima vedere cu o tableta, dar poate sa produca orice fel de bautura fierbinte.

„Nu e ceva SF, nu e din Star Trek, e realitatea de zi cu zi daca lucrezi acolo”, spune Péter.

Fan al fictiunii, ancorat in realitate

Péter e un „tocilar”, cum singur se descrie, atunci cand vine vorba de literatura SF, dar spune ca, deja, e greu sa mai faci diferenta intre ce e SF si ce e foarte posibil sau chiar probabil in viitorul apropiat.

 „Ce era SF cand Asimov a scris cartile sale in anii ’50, de exemplu despre Enciclopedia Galactica, adica un fel de baza de date cu tot ce e cunoscut de omenire in orice domeniu, acum e foarte aproape de realizare. Similar, daca te uiti la primele episoade din Star Trek sunt chestii ca telefonul mobil sau vizorul, care e foarte similar cu Google Glasses”, explica IT-istul.

Recent, cercetatorii de la Caltech au realizat o interfata care se conecteaza la creier si citeste mintea unui om paralizat de 12 ani si acesta poate acum sa miste o mana robotica folosindu-se doar de puterea mintii sale. Acesta este primul pas, spune Péter, spre „internetul mintilor” – mintea este conectata la internet, oamenii nu vor mai avea nevoie de un calculator, laptop, smartphone sau alt gadget.

Acesta idee a fost si cea care a starnit murmur printre cei care au ascultat prezentarea lui Péter.

„Teama a fost si cand a fost introdus telefonul mobil, internetul, toate tehnologiile. Omenirea se schimba si devine ceva diferit, eu sper ca ceva mai bun. Comunicarea mai directa, posibilitatea de a cunoaste un alt om, chiar si gandurile lui – e foarte improbabil sa incepi un razboi sau sa omori pe cineva dupa o astfel de experienta. Singura cale spre o pace globala e o globalizare totala a internetului. Daca ajungi la un nivel la care toti oamenii sunt conectati activ la societatea virtuala nu mai exista razboi, crime, pentru ca ai posibilitatea de a intelege pe oricine. Nu va mai exista rasism, oamenii nu vor mai judeca pe altii in functie de culoare sau rasa, fiecare dintre noi vom fi un „nod” in acea retea imensa”, explica Péter.

IT-ul romanesc prin ochii unui informatician cu experienta Occidentului

Péter spune ca piata IT din Romania nu e departe de cea din Vest: „nici Clujul, care e un Silicon Valley a Europei de Est, nici Targu Mures, Bucuresti sau Oradea nu sunt departe de Londra”.

In anii ’90 se spunea ca suntem in urma ca 50 sau 100 de ani fata de Vest, de SUA sau de Marea Britanie. Dar acum, in special in IT, cred ca diferenta e de maxim un an, dar nici macar atat. Exista idei noi care apar in tara noastra inainte sa existe in Occident. Cred ca in cel mult cinci ai aceasta diferenta nu va mai exista, pentru ca nu conteaza unde faci un start-up, ai sanse egale. Banii de care ai nevoie pentru dezvolta o idee nu au granite, ajung oriunde si, oricum, exista foarte multi investitori in toata lumea, nu trebuie sa ai biroul in Silicon Valley, nici macar in Vest”, este de parere informaticianul ardelean.

Acesta da exemplu celui mai mare magazin online, Alibaba, care a fost demarat in China. In opinia sa, start-up-urile din Romania ar putea ajunge la nivelul Uber sau chiar Google. Asta si pentru ca educatia din tara noastra e vazuta ca fiind foarte buna, chiar mai avansata in IT decat oriunde in zona noastra.

In IT nu ai nevoie de investitii mari in infrastructura: ai nevoie de un calculator conectat la internet. Iar internetul in Romania e mai rapid decat in mare parte din lume”, spune Péter.