Acasă Timp liber Spiritualitate Istoria islamului se zguduie din temelii! A fost descoperit un coran anterior...

Istoria islamului se zguduie din temelii! A fost descoperit un coran anterior profetului Mahomed

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Una din cele mai importante religii ale omenirii ar putea fi zguduita in urma recentelor descoperiri. Fragmentele celui mai vechi Coran din lume, descoperite in Birmingham, ar putea data dinaintea profetului Mahomed si ar urma „sa rescrie” istoria islamului, au anuntat cercetatorii britanici.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Oxford stiau deja ca pergamentul este printre cele mai vechi texte coranice cunoscute din intreaga lume. Mai multi istorici sustin insa ca documentul este atat de vechi incat il precede pe profetul Mahomed si contrazice relatarile traditionale privind viata acestuia, asa ca modifica radical „edificiul traditiei islamice”, scrie Breitbart, citat de ziare.com.

Datarea cu carbon a documentului releva ca acesta a fost scris intre 568 si 645 era noastra, in conditiile in care, in mod traditional, se considera ca Mohamed a trait intre 570 si 632 era noastra.

Asta ar insemna ca documentul a fost scris inainte de momentul oficial cand ar fi fost stranse primele texte oficiale si inainte sau imediat dupa nasterea lui Mahomed.

Unii experti spun ca impactul acestei descoperiri ar fi comparabil cu gasirea unei copii a Evangheliei care ii precede lui Iisus.

Voci din comunitatea academica musulmana au pus sub semnul intrebarii aceste descoperiri. Mustafa Shah de la London’s School of Oriental and African Studies (SOAS) considera ca „manuscrisul a consolidat relatarile traditionale privind originile Coranului”.

Keith Small, consultant in manuscrise coranice la Biblioteca Bodleiana de la Oxford, a admis ca datarea cu carbon a verificat data pergamentului nu si a cernelii, iar caligrafia este tipica unui stil ulterior. Cu toate acestea, spune el, datele sunt corecte si pot pune probleme serioase.

„Daca datele aflate cu datarea cu carbon se aplica pergamentului si cernelii, atunci Coranul, sau cel putin portiuni din el, il preced pe Mahomed si dau inapoi cronologia, in asa fel incat o cultura literara araba era bine stabilita in anii 500”, a explicat expertul.

„Asta da mai multa credibilitate vederilor periferice privind geneza Coranului, cum ar fi ca Mahomed si primii sai sustinatori au folosit un text care exista deja si l-au modelat pentru a se potrivi propriei lor agende teologice si politice, contrar opiniei ca Mahomed a primit o revelatie din ceruri”, spune Small.

„Aceasta ar modifica radical edificiul traditiei islamice si istoria ascensiunii islamului in Orientul Apropiat spre sfarsitul antichitatii, acesta ar trebui revizuit complet, pentru a cuprinde faptul ca o alta carte de scripturi a aparut cu 50-100 de ani mai inainte, si pentru a explica cum aceasta a fost cooptata in ceea ce a devenit entitatea islamului in jurul anului 700”, a incheiat acesta.

Aboneaza-te pe YOUTUBE
Articolul precedentMotor! A inceput votul pentru cele trei competitii online Kinofest
Articolul următorUimitor! Cum a mutat Ceausescu un bloc cu 80 de familii inauntru! Video