Acasă Stirile zilei Tech Inventia unui tanar din Cluj ar putea revolutiona industria auto! Vezi cum...

Inventia unui tanar din Cluj ar putea revolutiona industria auto! Vezi cum arata ochelarii care nu te lasa sa adormi la volan

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Un tanar din Cluj a inventat un sistem care il poate tine pe sofer treaz, chiar daca este obosit. Senzorii detecteaza miscarile ploapelor si emit un semnal de alarma pentru avertizarea soferului.

Alarmat de numarul accidentelor care se produc din cauza oboselii la volan, Iulian a inventat un dispozitiv menit sa salveze vieti. Ochelarii care previn accidentele rutiere. Senzorii care au fost atasati ochelarilor inregistreaza orice miscare a pleoapei, iar soferul obosit este trezit imediat de sistem, scrie Digi24.

Iulian Tudor Igna, student: „Am folosit un senzor optic care detecteaza miscarile pleoapelor, un microcontroller care gestioneaza datele achizitionate de senzorul optic in vederea pornirii sau opririi motorului vibrant.”

Ochelarii se mai pot conecta la softul masinilor, iar in momentul in care soferul adoarme, senzorii dau comenzi, iar autovehiculul incetineste.

Un prototip asemanator exista deja in strainatate, insa este foarte scump.

Mircea Ruba, lector universitar 1: „Oferim o noua directie de cercetare in domeniul acesta al sigurantei autovehiculelor. Solutia costa cam 5.000 de euro varianta existenta sau varianta comerciala si am zis ca hai sa incercam sa facem o varianta mai ieftina, am scos-o undeva, la cateva zeci de lei”.

„Inventia este foarte utila pentru cei care conduc mult, conduc pe autostrazi, conduc seara”.

Alexandru Dascalu, instructor auto: „Rata accidentelor rutiere pe fondul oboselii este foarte mare, este, probabil, a doua cauza a accidentelor. Deci, aceasta inventie este un plus de siguranta pentru soferi”.

„Am avut si eu moment in care am patit, nici nu pot sa descriu.. fractiuni de secunda”

Iulian a muncit patru luni la ochelari si spera ca produsul sa ajunga pe piata in cel mai scurt timp.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos