Acasă Multimedia INVENTIA TRASNITA a chinezilor: Trenul care preia pasagerii din mers si nu...

INVENTIA TRASNITA a chinezilor: Trenul care preia pasagerii din mers si nu intarzie niciodata! VIDEO

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Specialistul chinez, Chen Jianjun a realizat proiectul unui tren de mare viteza care preia pasagerii din mers si nu intarzie niciodata.

Pasagerii prefera trenurile expres atunci cand calatoresc pe distante lungi dintr-un singur motiv: nu opresc in statii. Opririle au reprezentat dintotdeauna un inconvenient al calatoriilor cu trenul, pentru ca ridica foarte mult costurile pentru companiile feroviare, trenul irosind energie la fiecare oprire si accelerare, dar si din cauza faptului ca maresc timpul total al calatoriei.

Spre exemplu, intre Beijing si Guangzhou sunt 53 de statii de tren active pe o distanta de 2.234 de kilometri. Un calcul arata ca pana si opririle scurte, de maximum cinci minute in fiecare statie, adauga peste patru ore la timpul total al calatoriei. Viteza excesiva este principala cauza a accidentelor feroviare si, de cele mai multe ori, conductorii merg mai rapid decat e cazul pentru a recupera intarzierile de pe traseu.

In prezent, distanta dintre Beijing si Guangzhou este acoperita intre 7 ore si 59 de minute si 29 de ore si 30 de minute in functie de tipul trenului si de numarul statiilor de pe traseu.

Designerul Chen Jianjun a propus un proiect prin care vrea sa elimine timpul pierdut si intarzierile care nemultumesc pasagerii si, mai important, provoaca accidente feroviare. Conceptul revolutionar al chinezului presupune un tren care ruleaza fara oprire si care preia pasagerii din mers, anunta dailymail.co.uk.

In loc sa astepte sosirea trenului pe peron, calatorii vor urca intr-o capsula asezata deasupra sinelor, care se monteaza automat pe plafonul trenului care trece, iar apoi pasagerii pot sa coboare in vagoane. In acelasi timp, o capsula atasata de plafonul trenului se desface si ramane in dreptul peronului, permitand pasagerilor care vor sa-si incheie calatoria sa coboare.

Chen Jianjun explica faptul ca cele mai multe trenuri care parcurg ruta Beijing Guangzou fac in jur de 30 de statii, care adauga in jur de 2 ore si jumatate la timpul total al calatoriei, iar designul sau ar elimina acest inconvenient. Jianjun vorbeste si despre faptul ca evitarea opririlor si accelerarilor repetate ar reduce mult consumul de energie.

Momentan nu este clar cum ar putea sa foloseasca sistemul persoanele cu dizabilitati sau cele care dintr-un motiv sau altul nu pot sa foloseasca scarile. Desi ideea a fost propusa pentru prima oara in 2007, pentru moment nu exista planuri ca proiectul sa fie pus in aplicare.

Sursa: mediafax.ro

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos