Un fost sef CIA a facut dezvaluiri socante intr-un interviu aparut intr-o revista din Serbia referitor la scenariul de dezmembrare a Iugoslaviei. Fostul agent este Robert Baer si acum este un scriitor de succes dupa ce a decis sa scie o carte despre Secretele Casei Albe. Rober Baer a fost retinut si arestat de mai multe ori dupa ce a dezvaluit treburi interne ale administratiilor Cill Clinton si George W. Bush. Un prieten apropiat al lui Baer, fost functionar in Senatul SUA a fost ucis prin impuscare dupa ce i-a furnizat agentului mai multe informatii considerate ca fiind clasificate.

Citeste mai jos integral interviul din ublicatia WebTribune din Serbia, citat de stiripesurse.ro.

Reporter: Cand si unde ati avut prima misiune in Iugoslavia?

Baer: Am ajuns la bordul unui elicopter impreuna cu 3 agenti. Am aterizat pe 12 ianuarie 1991 la Sarajevo. Misiunea noastra era sa tinem sub observatie presupuse atacuri teroriste ale sarbilor care ar fi trebuit sa aiba loc in oras.

Reporter: Cine erau teroristii respectivi si de ce ar fi atacat?

Baer: Am primit de la CIA documente, despre un grup care se numea „Serbia Suprema”, in care erau detaliate planurile lor de a desfasura atacuri cu bomba in cladiri importante din Sarajevo, ca raspuns la dorinta Bosniei de a-si declara independenta fata de Iugoslavia.

 

Reporter: Acel grup chiar a existat si ce anume faceati in Sarajevo, care era misiunea primita de la CIA?

Baer: Acel grup nu a existat niciodata. Cei de la sediul central ne-au mintit. Misiunea noastra era sa alarmam lumea si sa imprastiem panica printre politicenii bosniaci, sa le impuiem capetele cu ideea ca sarbii vor ataca. Ca sa clarific. Am acceptat povestea livrata de CIA, dar dupa o vreme am inceput sa o punem la indoiala. De ce sa provocam isterie cand era clar ca acel grup nu exista.

Reporter: Cum si cand s-a incheiat misiunea si daca avea un nume?

Baer: Pentru mine s-a terminat dupa doua saptamani cand, am fost trimis intr-o noua misiune in Slovenia. Operatiunea a durat o luna si purta numele de „Istina” (adevarul) cu toate ca numai adevar nu era.

Reporter: De ce v-ati dus in Slovenia?

Baer: Am primit informatia ca Slovenia era gata sa-si declare independenta. Ni s-au dat bani, cateva milioane de dolari, ca sa finantam diverse ONG-uri, partide de opozitie si diversi politicieni care au starnit ura si au inflamat societatea.

Reporter: Care este parerea dvs. despre propaganda CIA, ce gandeau colegii?

Baer: Nimeni nu refuza o misiunea primita de la CIA, mai ales ca toti eram agitati si cu tendinte paranoide. Multi agenti si ofiteri au disparut pentru ca pur si simplu au refuzat ca faca propaganda indreptata impotriva sarbilor in Iugoslavia. Personal, am ramas socat la enorma cantitate de minciuni cu care erau „hraniti” politicenii de catre agentii CIA. Multi din ei habar nu aveau ca livreaza minciuni. Fiecare stia numai cate o mica bucatica din poveste si numai cei care creasera toata istoria cunosteau si ce se ascunde in spate, iar aceia sunt politicienii.

 

Reporter: Asadar, era numai propaganda anti-sarbeasca?

Baer: Si da, si nu. Scopul era divizarea republicilor, astfel ca Iugoslavia sa nu mai existe ca un intreg. Serbia a fost aleasa numai pentru simplul motiv ca trebuie data vina pe cineva dar oarecum si pentru motivul ca este succesoarea fostei Iugoslavii.

Reporter: Puteti da nume de politicieni din fosta Iugoslavie care au fost mituiti de CIA?

Baer: Da, cu toate ca este o chestiune delicata: Stipe Mesic, Franjo Tudjman, Alija Izetbegovic, multi consilieri si membrii ai guvernului din Iugoslavia, am platit generali, jurnalisti, chiar si unitati militare. Radovan Karadzic a fost platit si el, numai ca dupa o vreme nu a mai acceptat, si-a dat seama ca va ajunge sa fie sacrificat si acuzat de crimele de razboi din Bosnia. Toata regia a apartinut administratiei americane.

Reporter: Cine este vinovat pentru genocidul de la Srebrenica?

Baer: Vina apartine bosniacilor, sarbilor si americanilor, adica noi! Insa toata vina a fost aruncata pe sarbi. Din nefericire multe victime inmormantate ca musulmani, erau de fapt sarbi sau alte nationalitati. […] Orasul Srebrenica a fost sacrificat pentru a da Amercii motivul sa atace Serbia in urma pretinselor atacuri.

Reporter: Aveti un mesaj pentru oamenii din fosta Iugoslavie?

Baer: Am. Uitati trecutul, a fost o inscenare, este un fals. V-au manipulat, au obtinut ce au vrut si este prostesc sa va urati intre voi, trebuie sa aratati ca sunteti mai puternici si ca va dati seama cine a creat acest lucru. Imi cer iertare, sincer. Acesta este motivul pentru care de multa vreme dezvalui secrete ale CIA si Casei Albe.

2 COMENTARII

  1. Numai pentru cine nu cunoaşte istoria, în mod concret, istoria Europei de sud-est poate să fie un interviu care zgudie Europa. Conglomeraţia de state care au alcătuit fosta Jugoslavie era una artificială, care au rezistat doar atâta timp cât Tito le-a ţinut ..în frâu”. În rest, fiecare popor care au alcătuit Jugoslavia a avut o istorie a sa, care chiar dacă a avut legături temporare cu celelate din jur, a fost altceva, atât ca limbă, cultură, religie etc., elemente definitorii care stau la baza unui popor. Nimeni nu a vorbit vreodată de ,,poporul iugoslav”. Deci, nimic nou sub soare.

  2. Interviul care zguduie Balcanii nu zguduie decât pe cei ce au avut de suferit. Ce s-a întâmplat cu Jugoslavia este încă o dovadă că nu contează adevărul, dreptatea, echitatea când te-au condamnat puternicii lumii. Dar totuși ceva rămâne. Rămâne în memoria supraviețuitorilor și a urmașilor lor o mare „prietenie” pentru americani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.