Muschiul psoas major este cel de care se vorbeste cel mai mult in terapiile yoga. Acesta mai este denumit si “muschiul sufletului”. Muschiul care stabilizeaza bazinul este situate in apropiere de osul soldului gestioneaza mobilitatea, echilibrul structural, buna functionare a articulatiilor si flexibilitatea. In plus fata de functiile sale de a mentine corpul in pozitie vertical si a ajuta la deplasare, se crede ca psoasul permite conectarea ta cu prezentul mai ales atunci cand stai intins iar tensiunea este eliberata din corp.

Mai multe studii arata faptul ca psoasul este vital pentru bunastarea noastra psihologica, pe langa sanatatea structurala. Autorul cartii Psoasul, Liz Koch, sustine ca muschiul “intruchipeaza realmente nevoia noastra pentru supravietuire si, mai profund, dorinta noastra de inflorire.” Acest lucru inseamna ca exista mult mai multe lucruri decat se stia la inceput despre psoas. Este foarte posibil ca mentinerea acestuia sanatatos sa valorifice energie pranica de vindecare si sa imbunatateasca sanatatea mintala.

UNDE ESTE SITUAT PSOASUL?

Psoasul este principalul muschi asociat cu stabilitatea fizica. Se intinde de la nivelul picioarelor la coloana vertebrala si este singurul muschi care conecteaza picioarele de coloana vertebrala. Muschiul pleaca de la vertebra T12 si se duce in jos pe alte 5 vertebre lombare inainte de a se atasa de partea de sus a osului coapsei.

psoas

CONEXIUNEA REPTILIANA

Pe langa conectarea picioarelor si a coloanei vertebrale, psoasul este conectat si la diafragma. Respiratia este modulata de diafragma si, totodata, este locul unde multe simptome fizice sunt asociate cu frica si anxietatea. Koch crede ca acest lucru se datoreaza legaturii directe dintre psoas si cea mai veche parte a creierului nostru si a maduvei spinarii numita creierul reptilian.

Potrivit lui Koch,  “cu mult timp inainte de cuvantul vorbit sau capacitatea de organizare a cortexului dezvoltat, creierul reptilian, cunoscut pentru instinctele sale de supravietuire, a mentinut functionarea noastra esentiala de baza.” Modul in care traim astazi, graba in mod constant, pun psoasul intr-o constanta stare de” lupta si fuga”.

1 COMENTARIU

  1. Buna sa va fie inima. Daca incepe un razboi aproape de voi, femeile spun mergeti voi, tata daca ai fi sau nu, tot trebuie sa mergi pentru copii, pentru pace, pentru neam si patrie. Deci cine, ce scurtcircuiteaza? Femeile proaste, care aduceti barbati din lumea a 3-a, in tara noastra sa avem exemplu de non-valoare, diferentiere prin mixtitudine injustificata, cu alte neamuri indepartate de regiunea noastra din care provenim, cand devenim si noi ca ei, negri de necazuri si plini de nevoi, tot nu va convine. Adevaratii barbatii, nu vorbim de ciocoflenderi aici, sunt neclintiti in momente de clintire, cand femeile nu mai sunt ce au fost o data, putin timp in urma. Ele formeaza emanciparea feminina, se cred cap de cap si au un corp de corp, nu ne ajuta in timp de furtuna, cu nimic. Fustangii in functii si batrani unii, respectiv pantalonare-le(staruri-le porno, femeile cu curvia in fapte si inselaciunea prin infidelitate, in gandurile voastre zilnice, ca si mod de viata), versate si de toate varstele, RUSINE voua de N ori. Noi ne simtim IUBITI de cine ne-a facut, mai mult decat orice. Femeia de azi, este o femeie esuata, manipulata si fara puterea de a face sacrifici precum viata in virginitate pana la 18ani minimum, abstinenta femei cand iubitul, dupa caz poate sotu-l cand este plecat, in vizita sau interes de serviciu, vitejia de a trai in puritate si face pace daca este cazul, intre brute-le care se cearta, etc. Randamente nu avem de notificat prea multe, dar sant totusi persoane pe care eu le respect, ajut si ma gandesc, fiind punctele mele de reper si ghidare, in oceanul plin de posibilitati, al acestei vietii pe care o traiesc. A FI ROMAN/ROMANCA ESTE O MINUNE, DAR SI O RESPONSABILITATE. Eu declar asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.