Acasă Timp liber Cultura Insulele plutitoare de pe Dambovita, sunt in realitate monumente acvatice

Insulele plutitoare de pe Dambovita, sunt in realitate monumente acvatice

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Capitala se va infrumuseta cu o serie de asa-zise insule plutitoare pe Dambovita. Proiectul va demara in luna iunie printr-un proiect intitulat „Farul Urban Sulina” si care isi propune sa recreeze repere ale Deltei Dunarii in Bucuresti. Alte patru monumente acvatice vor fi amplasate pe luciul de apa dintre Biblioteca Nationala si Podul Unirii.

„E foarte greu sa aduci o bucata din Delta pe Dambovita si sa o recreezi cum trebuie. Si atunci, varianta cea mai buna a fost sa aducem un simbol al Deltei, respectiv Farul din Sulina, care este unul dintre cele mai frumoase din tara, si am hotarat sa-l folosim ca semnal pentru Delta Dunarii, dar nu numai, ci si pentru intreg proiectul de amenajare a Dambovitei. Acesta va fi construit din lemn, insula avand un diametru de 3,5 metri, iar constructia, o inaltime de opt metri”, a declarat Bogdan Ciocodeica, unul dintre castigatorii concursului Eco-Arhipelag.

Competitia castigata de proiectul insulei plutitoare a fost conceputa de Asociatia Ivan Patzaichin – Mila 23, fiind inscrise 24 de initiative ale unor designeri, arhitecti, artisti romani sau straini care au fost invitati sa promoveze opt destinatii din Delta Dunarii, respectiv Crisan, Chilia Veche, Periprava, Letea, Mila 23, Caraorman, Sfantu Gheorghe si Sulina.

insula2

Proiectul castigator, realizat de Diana Rosu si Bogdan Ciocodeica, urmeaza sa fie realizat si amplasat, in iunie, pe Dambovita, zona dintre Biblioteca Nationala si Podul Unirii.
Alte patru proiecte din concurs, clasate pe locurile II-V, care constau tot in insule plutitoare, vor fi expuse pe masura ce se va obtine finantarea necesara realizarii acestora. Ele vor fi expuse tot pe luciul de apa dintre Biblioteca Nationala si Podul Unirii, acesta fiind tronsonul pilot cu care s-a inceput reabilitarea unei suprafete de o mie de hectare de-a lungul axei Dambovitei, de la Lacul Morii pana la Parcul National Vacaresti.

insula3

„Vrem ca in iunie sa lansam prima insula, iar celelalte patru vor fi realizate pe masura ce vom obtine finantarea. Anul acesta a fost, ca tema a concursului, Delta Dunarii, la anul vom vedea care va fi tema de concurs”, a declarat Ivan Patzaichin.

Pe tronsonul pilot au fost deja amenajate mai multe pavilioane de tip gradena, pe malul nordic al Dambovitei, un ponton in vecinatatea Bibliotecii Nationale si doua platforme pe malul opus.

insula4

Concursul de design „Eco-Arhipelag”, pentru amenjarea luciului de apa al Dambovitei cu insule plutitoare reprezentand destinatii din Delta Dunarii, s-a desfasurat in perioada 7 martie- 14 mai.