Acasă Utile Jobs INS: 24.700 locuri de munca vacante

INS: 24.700 locuri de munca vacante

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Rata locurilor de munca vacante a fost de 0,59%, in trimestrul II din 2012, in scadere cu 0,02 puncte procentuale fata de trimestrul precedent, astfel exista in prezent 24.700 locuri de munca vacante, potrivit datelor anuntate miercuri de Institutul National de Statistica (INS).

In perioada mentionata, numarul locurilor de munca vacante a fost de 24.700, in scadere cu 300 de locuri de munca fata de trimestrul anterior. In comparatie cu trimestrul similar al anului 2011, numarul locurilor de munca vacante a scazut cu 3.000.

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante pe activitati ale economiei nationale, cele mai mari rate ale locurilor de munca vacante s-au inregistrat in trimestrul II in administratia publica (1,15%), intermedieri financiare si asigurari (1,05%), respectiv distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (1,02%).

La polul opus, cu cele mai mici valori ale ratei locurilor de munca vacante s-au regasit activitatile de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (0,05%), respectiv cele din industria extractiva (0,10%).

INS precizeaza ca la fel ca si in trimestrul precedent, in industria prelucratoare s-a concentrat aproape o treime (7.800 locuri ) din numarul total al locurilor de munca vacante, iar rata a luat valoarea de 0,77%. Peste 11% din totalul locurilor de munca vacante s-au inregistrat in administratia publica si in sanatate si asistenta sociala (2.800 locuri vacante fiecare in parte), iar impreuna cu activitatea de invatamant (600 locuri vacante), sectorul bugetar a insumat putin peste o patrime (25,1%) din numarul total al locurilor de munca vacante.

Angajatorii au prezentat cea mai redusa cerere de forta de munca salariata in activitatile de tranzactii imobiliare (30 de locuri vacante), respectiv pentru cele de productie si furnizare de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (40 de locuri vacante).

Prin comparatie cu trimestrul precedent, cele mai relevante cresteri atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca vacante s-au regasit in activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (plus 0,40 puncte procentuale, respectiv minus 400 locuri vacante), iar la polul opus cu cea mai semnificativa scadere s-au regasit activitatile de constructii (minus 0,29 puncte procentuale, respectiv minus 700 locuri vacante).

In ceea ce priveste rata locurilor de munca vacante, alaturi de activitatile mentionate anterior, cresteri s-au mai evidentiat in hoteluri si restaurante (plus 0,23 puncte procentuale), respectiv in intermedieri financiare si asigurari (plus 0,19 puncte procentuale). In sens contrar, alaturi de constructii, rata locurilor de munca vacante a cunoscut diminuari si in activitatile de tranzactii imobiliare (minus 0,20 puncte procentuale), respectiv in cele de distributia apei; salubritate, gestionarea deseurilor, activitati de decontaminare (minus 0,16 puncte procentuale).

De asemenea, cresteri ale numarului locurilor de munca vacante s-au evidentiat si in activitatile de comert cu ridicata si cu amanuntul (plus 400 locuri vacante), respectiv in cele de hoteluri si restaurante (300 locuri vacante). La polul opus, alaturi de constructii, activitatile din industria prelucratoare (minus 500 locuri vacante) au cunoscut cea mai semnificativa scadere a locurilor de munca vacante.

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, rata si numarul locurilor de munca vacante, au cunoscut cea mai accentuata crestere in activitatile profesionale, stiintifice si tehnice (plus 0,29 puncte procentuale, respectiv plus 300 locuri vacante).

Alaturi de aceste activitati, rata locurilor de munca vacante a mai cunoscut cresteri importante si in activitatile de intermedieri financiare si de asigurari (plus 0,20 puncte procentuale). In agricultura, silvicultura si pescuit (minus 0,52 puncte procentuale), respectiv tranzactii imobiliare (minus 0,38 puncte procentuale) s-au inregistrat cele mai semnificative diminuari ale indicatorului.

In ceea ce priveste numarul locurilor de munca vacante, cresteri cu 200 locuri vacante s-au evidentiat in invatamant, in activitatile de servicii administrative si suport, respectiv in cele din intermedieri financiare si asigurari. La celalalt pol, cele mai importante diminuari ale numarului locurilor de munca vacante s-au intalnit in activitatile din industria prelucratoare (minus 1.100 locuri vacante), comert cu ridicata si cu amanuntul (minus 600 locuri vacante), respectiv in cele de transport si depozitare si constructii (minus 500 locuri vacante).

In trimestrul II 2012, cea mai mare cerere de forta de munca salariata exprimata de angajatori prin intermediul ratei locurilor de munca vacante a fost pentru ocupatiile de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente – grupa majora 8 (0,85%), respectiv de muncitori necalificati – grupa majora 9 (0,76%), iar la polul opus, s-au situat ocupatiile aferente membrilor corpului legislativ, ai executivului, inaltilor conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori – grupa majora 1, respectiv cele de muncitori calificati si asimilati – grupa majora 7, ambele luand valoarea de 0,35%.

Cele mai multe locuri de munca vacante au fost identificate pentru ocupatiile de specialisti in diverse domenii de activitate – grupa majora 2 (6.000 locuri vacante), respectiv pentru cele de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente – grupa majora 8 (4.600 locuri vacante). Numarul cel mai redus de locuri de munca vacante s-a constatat in ocupatiile de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit – grupa majora 6 (100 locuri vacante), urmate de ocupatiile de membri ai corpului legislativ, ai executivului, inalti conducatori ai administratiei publice, conducatori si functionari superiori – grupa majora 1 (1.000 locuri vacante).

In trimestrul II 2012, comparativ cu trimestrul precedent, atat in ceea ce priveste rata cat si numarul locurilor de munca vacante, cele mai semnificative cresteri s-au regasit in randul lucratorilor in domeniul serviciilor – grupa majora 5 (+0,05 puncte procentuale, respectiv plus 400 locuri vacante), respectiv in randul specialistilor in diverse domenii de activitate – grupa majora 2 (+0,02 puncte procentuale, respectiv plus 200 locuri vacante). Cele mai importante diminuari ale numarului locurilor de munca vacante, fata de perioada analizata au fost constatate pentru ocupatiile de operatori la instalatii si masini; asamblori de masini si echipamente – grupa majora 8 (-0,10 puncte procentuale, respectiv minus 500 locuri vacante).

Fata de acelasi trimestru al anului anterior, in privinta ratei locurilor de munca vacante cea mai semnificativa crestere a fost in randul ocupatiilor de lucratori calificati in agricultura, silvicultura si pescuit – grupa majora 6 (+0,19 puncte procentuale), urmate de ocupatiile de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic – grupa majora 3 (+0,05 puncte procentuale). Fata de aceeasi perioada, ocupatiile de muncitori calificati si asimilati – grupa majora 7 au inregistrat cea mai accentuata scadere (-0,24 puncte procentuale).

Urmand aceeasi tendinta ca si a ratei, ocupatiile de muncitori calificati si asimilati – grupa majora 7 (minus 1.300 locuri vacante) au inregistrat cea mai importanta diminuare a numarului locurilor de munca vacante. Singurele ocupatii care au avut cresteri fata de perioada studiata au fost cele de tehnicieni si alti specialisti din domeniul tehnic – grupa majora 3 (plus 1.000 locuri vacante).