Un barbat si-a regasit simtul tactil gratie unei proteze experimentale, atasata nervilor sai de la nivelul membrului amputat.
- PREMIERA MONDIALA: Prima INIMA ARTIFICIALA a fost implantata in Franta!
- TOP 10 Inventii incredibile realizate in casa! FOTO
- TOP 10 Dispozitive care ne vor schimba viata! FOTO
Potrivit oamenilor de stiinta, aceasta premiera biomedicala deschide calea pentru realizarea in urmatorii ani a unor proteze care vor reda pacientilor functiile indeplinite de un membru amputat, dar si senzatiile oferite de acesta.
Cercetatorii elvetieni, germani si italieni au testat aceasta mana bionica la spitalul Gemelli din Roma, in Italia, pe un danez in varsta de 36 de ani, caruia medicii i-au amputat bratul stang, cu noua ani in urma, dupa ce acesta a fost ranit intr-o explozie produsa in timp ce organiza un foc de artificii in fata locuintei sale.
Rezultatele acestui studiu clinic au fost publicate, miercuri, in revista stiintifica americana Science Translational Medicine.
„Am avut senzatii pe care nu le-am mai avut de noua ani”, a declarat pacientul, Dennis Aabo Sorensen, adaugand ca raspunsul senzorial al protezei este „cu adevarat incredibil”.
In timpul testelor, pacientul a fost legat la ochi si a avut dopuri in urechi. Pacientul depindea doar de simtul tactil, au precizat cercetatorii.
Medicii, coordonati de Silvestro Micera de la l’Ecole Polytechnique Fédérale de Lausanne (EPF) din Elvetia, au pus la punct aceasta mana bionica cu care pacientul poate sa isi ajusteze forta pentru a prinde obiecte si pentru a identifica forma si textura lor.
Aceasta proteza este inzestrata cu senzori capabili sa reactioneze la tensiunea din tendoanele artificiale, transformand in impulsuri electrice informatiile emise atunci cand pacientul manevreaza un obiect. Aceste semnale, convertite intr-un echivalent al impulsurilor nervoase, sunt transmise celor patru electrozi grefati sub nervii periferici ai bratului.
„Este pentru prima data cand reusim sa restabilim o perceptie senzoriala in timp real cu o proteza”, a subliniat Silvestro Micera.
Interventia chirurgicala a fost realizata de o echipa de chirurgi si de neurologi in ianuarie 2013, la spitalul Gemelli din Roma, sub indrumarea medicului Paolo Maria Rossini, care a implantat electrozii in bratul stang al pacientului amputat.
Aproape trei saptamani de teste au fost necesare inainte ca proteza sa fie conectata la electrozi.
Dupa aceea, cercetatorii si pacientul au testat mana artificiala vreme de o saptamana. Electrozii au fost retrasi dupa o luna, conform legislatiei europene care reglementeaza testele clinice.
Dar, potrivit cercetatorilor, acestia ar putea sa ramana implantati si sa functioneze mai multi ani fara a avaria nervii periferici.
Totusi, va fi nevoie de cativa ani inainte ca aceasta mana bionica sa fie comercializata, a explicat Stanisa Raspopovic de la EPFL, unul dintre coordonatorii acestui studiu, realizat in cadrul proiectului european LifeHand2.
„Totul va depinde de urmatoarele teste clinice”, a declarat el, fara sa precizeze insa numarul pacientilor care vor lua parte la acestea. Dupa parerea sa, comercializarea va fi posibila „peste cinci ani cel mai devreme sau peste 15 ani cel mai tarziu”.
Din acest punct de vedere, este dificil in acest stadiu sa se estimeze pretul unei astfel de proteze, dar productia in serie a acestora ar trebui sa determine o scadere a preturilor.
Urmatoarea etapa va consta in doi pasi: miniaturizarea compusilor electronici pentru a-i integra in proteza si punerea la punct a unei baterii eficiente, a precizat Stanisa Raspopovic.
Oamenii de stiinta vor, totodata, sa perfectioneze dispozitivul senzorial, pentru a obtine o rezolutie mai buna a simtului tactil, pentru ca pacientul sa poata sa simta miscarile degetelor cu un grad de precizie mai ridicat.
Sursa: mediafax.ro