Ideea generala potrivit careia oamenii care injura sunt incapabili sa gaseasca niste cuvinte mai inteligente pentru a se exprima a fost contrazisa de un studiu realizat recent de cercetatorii americani. Acestia au descoperit ca, de fapt, persoanele care isi descarca nervii prin injurii de toate felurile sunt mai predispuse sa aiba un vocabular mai bogat decat cele care nu injura.

Psihologii Kristin Jay si Timothy Jay, de la Colegiul de Arte Liberale din Massachusetts, Statele Unite ale Americii, au condus doua experimente care i-au determinat sa ajunga la aceasta concluzie. In prima parte a studiului au fost incluse 43 de persoane (dintre care 30 de femei), cu varste cuprinse intre 18 si 22 de ani. Participantii au fost rugati sa rosteasca, in 60 de secunde, cat de multe cuvinte injurioase ori tabu cunosteau, iar, mai apoi, li s-a cerut sa numeasca, tot intr-un minut, cate denumiri de animale le vin in minte (denumirile animalelor au reprezentat indicatorul cercetatorilor pentru diversitatea vocabularului si interesul lingvistic al persoanelor analizate), scrie Bzi.

In cea de-a doua parte a experimentului, oamenii de stiinta au solicitat celor 49 de participanti, dintre care (34 de femei), cu varste cuprinse tot intre 18 si 22 de ani, sa scrie cat de multe cuvinte injurioase cunosc, dar si cat mai multe denumiri de animale care incep cu litera „a” si-au putut aminti, sub presiunea timpului. Concluziile experimentelor, publicate de revista Language Sciences, arata ca nu au existat diferente majore intre participantii de sex feminin si cei de sex masculin in ceea ce priveste „oferta” de cuvinte injurioase. Cercetatorii au remarcat si faptul ca fluenta in ceea ce privea cuvintele „tabu” era corelata cu alte indicatori ai unei fluente lingvistice de buna calitate.

Un vocabular consistent de expresii tabu poate fi mai degraba considerat un indicator al unor abilitati lingvistice sanatoase decat o mascare a unor deficiente verbale”, sustin autorii studiului. „Cei care folosesc astfel de expresii le inteleg, inteleg si nuantele, precum si contextele in care sunt mai bine folosite, in functie de nuante. Capacitatea de a distinge intre nuante indica prezenta unui vocabular mai degraba bogat decat a unuia saracacios”, concluzioneaza cei doi psihologi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.