Acasă Stirile zilei Justitia Creierul atentatului dejucat de DIICOT de Ziua Nationala a fost retinut!

Creierul atentatului dejucat de DIICOT de Ziua Nationala a fost retinut!

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Szocs Zoltan, lider al gruparii nationalist-extremiste „Miscarea de Tineret 64 de Comitate” (HVIM) din Transilvania, a fost retinut de procurorii DIICOT, el fiind acuzat ca i-ar fi instigat pe membrii organizatiei sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care sa-l detoneze la Targu Secuiesc in timpul manifestatiilor de Ziua Nationala a Romaniei.

Procurorii DIICOT au efectuat marti patru perchezitii la domiciliul si resedintele lui Szocs Zoltan, acesta fiind apoi ridicat si dus la Bucuresti, unde a fost audiat mai multe ore.

Anchetatorii au extins cercetarile in dosarul in care a fost arestat extremistul Beke Istvan, fiind dispusa inceperea urmaririi penale pe numele lui Szocs Zoltan, sub aspectul savarsirii infractiunilor de instigare la savarsirea de actiuni impotriva ordinii constitutionale si instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive, relateaza Agerpres.

Potrivit DIICOT, in calitate de presedinte al HVIM Transilvania, la data de 10 octombrie 2015, in cadrul unei sedinte la care au participat membrii structurilor locale ale extensiilor in Romania ale HVIM, Szocs Zoltan i-a instigat pe membrii celulei Targu Secuiesc a HVIM Transilvania sa confectioneze un dispozitiv exploziv improvizat pe care sa-l detoneze in public, pe raza judetului Covasna, in timpul manifestatiilor prilejuite de sarbatorirea Zilei Nationale de 1 Decembrie.

„Promotor al sloganului ‘Tinutul Secuiesc nu e Romania!’ si convins fiind ca, pentru atingerea obiectivelor autonomist-separatiste promovate in Transilvania de membrii gruparii Miscarea de Tineret 64 de Comitate — HVIM, ‘trebuie sa se paseasca pe drumul faptelor, totul trebuie cucerit fizic, fara sange nu se poate’, in calitatea detinuta de presedinte al HVIM Transilvania, la data de 10.10.2015, S. Z. le-a trasat membrilor celulei Tg. Secuiesc a HVIM sarcina de a monta dispozitive explozive improvizate”, mai spun procurorii.

La data de 13 octombrie 2015, Szocs Zoltan a parasit Romania, revenind in tara la data de 20 decembrie 2015. Ulterior acestui moment, el a efectuat demersuri de contactare a membrilor familiei lui Beke Istvan si a celorlalti participanti la sedinta din data de 10 octombrie 2015, in vederea adoptarii unei pozitii publice unitare cu privire la evenimentele ce au precedat momentul arestarii lui Beke Istvan.

Tot in acest dosar, Beke Istvan, cetatean roman de etnie maghiara, a fost arestat preventiv pe 1 decembrie, el fiind acuzat ca intentiona sa detoneze un dispozitiv exploziv improvizat la manifestatia de 1 Decembrie de la Targu Secuiesc.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos