Acasă Sanatate Ingrijorator! Face ravagii printre copiii din Romania! Medicii: Avem 2-3 cazuri disperate...

Ingrijorator! Face ravagii printre copiii din Romania! Medicii: Avem 2-3 cazuri disperate pe saptamana

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Medicii sustin ca jocurile pe calculator dauneaza grav sanatatii, iar utilizarea frecventa a computerului a dat nastere dependentei.

”In multe cazuri se ajunge la psihoterapie si medicatie”, spune medicul-sef al Sectiei de psihiatrie pediatrica din cadrul Clinicii de Psihiatrie si Neurologie pentru Copii si Adolescenti a Spitalului „Louis Turcanu” Timisoara, Laura Nussbaum.

Numerosi copii au inca de mici tablete si laptopuri, de cele mai multe ori manevrand fara probleme tastatura si mouse-ul inainte de a invata sa scrie cu stiloul.

”E adevarat ca accesul copiilor la noile tehnologii le dezvolta abilitati si aptitudini, dar lucrurile trebuie facute cu masura, iar debutul in mediul virtual trebuie amanat cat mai mult cu putinta. Calculatorul, tableta si telefonul mobil dau dependenta. Avem foarte multe cazuri de copii de la gradinita sau de la clasele primare. Acestia nu isi doresc nimic altceva decat sa se joace pe calculator. Cu cat varsta la care copiii au acces la calculator e mai mica, cu atat este mai periculos in ceea ce priveste adictia”, spune medicul timisorean, conform activenews.

O data cu cresterea in varsta, se ajunge la cazuri in care copiii chiulesc de la ore pentru a sta cu ochii atintiti pe monitor si mintea conectata la o realitate virtuala, de cele mai multe ori violenta.

”Unii dezvolta ticuri, altii sunt agitati. La multi se exacerbeaza anumite probleme mentale sau comportamentale care altfel ar fi trecute mai usor cu vederea. Avem multi copii hiperactivi. Unii ajung la obezitate deoarece refuza orice fel de miscare. Altii refuza sa mai manance si nici apa nu mai beau ca sa nu isi intrerupa jocul. Apoi mai apar si alte probleme. Copiii fug de realitate si se refugiaza in mediul virtual pentru ca altfel controlezi lucrurile in joc. Mai mult, sunt cazuri in care copiii socializeaza doar online, ei acolo traiesc. De asemenea, sunt si foarte multi elevi la care bioritmul este perturbat. Unii ajung sa doarma doar doua ore din 24. Altii dorm doar cateva ore dupa trei-patru zile de nesomn pe motiv ca trebuie sa termine un nivel de joc. Se ajunge in situatia in care copiii nu mai au limite”, spune Laura Nussbaum, citata de Renasterea Banateana.

Majoritatea parintiilor vin la un consult de specialitate abia cand situatia scapa de sub control, iar parintii se impacienteaza ca nu mai gasesc solutii:

”In cele mai multe cazuri copiii sunt adusi la medic cand s-a instalat deja dependenta si copiii nu isi mai doresc nimic altceva decat se se joace pe computer. Chiulul scolar si rezultatele slabe la invatatura sunt semnalele care ii mobilizeaza pe parinti. In multe cazuri din randurile elevilor de la clasele mari de gimnaziu si ai adolescentiilor de la liceu se ajunge la psihoterapie si medicatie. Intalnim o psihopatologie urata de tip maniacal, depresie, agitatie, simptome psihotice cu halucinatii si chiar stari suicidare sau tentative de suicid”, spune medicul-sef al Sectiei de psihiatrie pediatrica de la ”Louis Turcanu”.

 

”Avem doua-trei cazuri disperate pe saptamana. Patologia este mai greu de recunoscut, iar pacientii ajung la medic cand situatia scapa de sub control. Foarte putini parinti vin la timp, majoritatea apeleaza la specialist abia atunci cand copilul nu mai functioneaza in nici o directie. Cu cat se amana rezolvarea problemei, lucrurile se agraveaza. Cele mai grele cazuri sunt cele in care si mediul familial este perturbat.”, precizeaza Laura Nussbaum.

Potrivit specialistului timisorean, o mare parte din vina o poarta parintii care nu limiteaza accesul copiilor lor la computer, ba chiar ii neglijeaza, dedicandu-si timpul in special situatiei financiare, cu speranta ca banii rezolva toate problemele.

Conform medicului timisorean, timpul petrecut la calculator de un copil ar trebui sa fie de 15-30 de minute zilnic, in functie de varsta acestuia. Mai mult, acesta trebuie antrenat de parinti in tot felul de activitati care sa-i capteze interesul. Nu in ultimul rand, elevii mari trebuie sa-si dea seama ei singuri ca jocul si interactiunea cu semenii doar virtual le afecteaza sanatatea.

ABONEAZA-TE LA NEWTV! Corect, Independent, Curajos