Cifrele arata ca 50 la suta dintre copiii din Romania, cu varsta pana la 12 ani, au incercat o tigara. Iar acest gest este primul pas spre dependenta de tutun. Fenomenul care apare in corp ne-a fost descris de prof. dr. Florin Mihaltan, medic prima pneumolog.

“In tigara respectiva, exista un drog care se cheama nicotina care se leaga de receptorii din creier pe care ii cultiva, ii inmulteste. Acestia sunt de fapt germenii dependentei. De aceea, nicotina este trecuta in randul drogurilor alaturi de heroina, cofeina, teina, deci este un drog reputat care reuseste sa faca din copilul care incearca o tigara (pana la 12 la ani, 50 la suta dintre copiii din Romania incearca o tigara) un consumator de tigari, la inceput un numar mai mic, de 5, pentru ca apoi sa se opreasca la clasicul pachet de 20, fara se realizeze ca este dependent si ca vointa nu mai este suficienta pentru a face fata si pentru a lupta cu aceasta dependenta.

Aceasta nicotinemie, acest nivel de nicotina din sange, creste si scade in functie de momentul inhalarii tigarii sau terminarii tigarii. In momentul cand scade, apare acea senzatie numita “craving”, adica lipsa acuta de nicotina care impune o noua tigara. Este modelul care se cultiva de mic si care permite ca un fumator adult sa fie un consumator zilnic si permanent, cronic” spune medicul pneumolog.

Sursa: oanacuzino

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.