Acasă Cultura Calendar Ortodox Incepe postul Sfintei Marii! Iata ce nu ai voie sa faci in...

Incepe postul Sfintei Marii! Iata ce nu ai voie sa faci in aceasta perioada

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

In fiecare an, la data de 31 iulie este Lasata Secului pentru postul Sfintei Marii. In acest an Lasata Secului este pe data de 30, deoarece 31 este vineri, zi de post.

Cultul Maicii Domnului a inceput sa se dezvolte mai mult dupa secolul 5, secol in care isi are originea acest post. Din acea perioada Maica Domnului si toate sarbatorile legate de aceasta au inceput sa aiba o insemnatate mai mare, iar oamenii au inceput sa se roage si sa isi puna mai mult increderea in mijlocirea ei.

Acest post mai este numit si postul lui august insa nu s-a tinut dintotdeauna in aceasta perioada. Data si durata postului au fost uniformizate abia in 1166 la sinodul din Constantinopol, cand s-a stabilit ca acesta va incepe pe data de 1 august si se va termina pe 14, inainte de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului.

In zonele rurale exista legenda conform careia acest post face parte din Postul Mare, insa pentru ca oamenii ieseau istoviti in iarna el a fost scurtat, iar ultimele doua saptamani se tineau in luna august, inainte de aceasta mare sarbatoare. De aceea aceasta perioada este la fel de stricta precum zilele Postului Mare. Intre 31 iulie si 14 august nu ai voie sa mananci carne, oua, lactate si nici untdelemn, cu exceptia zilelor de sambata si duminica, sau a zilelor care au dezlegare. In 6 august, de Schimbarea la Fata, este permis consumul de peste si vin.

Cele mai importante zile de post sunt lunea, miercurea si vinerea. Traditia spune ca lunea se tine post pentru casatorie si spor in casa, iar miercurea este ziua dedicata Maicii Domnului. Vinerea este ziua ingroparii Lui Iisus, asa ca este cea mai importanta. Miercurea si vinerea crestinii participa la Sfantul Maslu si nu spala decat dupa apusul soarelui.