Acasă Stirile zilei Infrastructura Incep procedurile pentru autostrada Bucuresti Sud. Care sunt costurile estimate si termenul...

Incep procedurile pentru autostrada Bucuresti Sud. Care sunt costurile estimate si termenul de finalizare

Urmareste-ne pe Facebook pentru cele mai importante stiri

Luna viitoare va fi publicat anuntul pentru proiectarea, construirea si concesionarea autostrazii de centura a Capitalei Bucuresti Sud, primul pas in realizarea acestui proiect, a anuntat, vineri, ministrul transporturilor, Alexandru Nazare, conform finantistii.ro.

Potrivit proiectului, Autostrada Bucuresti Sud (viitoarea A0) va avea o lungime de 48 de kilometri, va avea 36 de poduri si patru noduri rutiere. Costul estimativ al proiectului este de 902 milioane de euro, ceea ce inseamna un cost de 18,8 milioane de euro pe kilometru, fara TVA.

La pachet cu acest contract va fi scos la licitatie si cel de intretinere si operare a autostrazilor Bucuresti – Pitesti si Bucuresti – Constanta. Practic, firma care va castiga contractul de concesiune a autostrazii de centura a Capitalei va opera intreaga autostrada ce va lega Pitesti de Constanta.

Pe cele trei tronsoane – A1, A2 si A0 – va fi introdusa o taxa de autostrada, ce urmeaza a fi incasata de operatorul autostrazii, dar numai dupa finalizarea centurii Bucuresti Sud.

Termenul pentru darea in folosinta a celor 48 de kilometri de autostrada este de 36 de luni de la data demararii lucrarilor. Prin urmare, tinand cont de procedurile anterioare startului constructiei (licitatie, proiectare), autostrada de centura Bucuresti Sud va fi data in circulatie spre finele anului 2015.

Bucuresti Sud reprezinta doar prima jumatate din viitorul inel de autostrada in jurul Capitalei, care va avea o lungime totala de aproape 101 kilometri. Jumatatea de Nord va avea o lungime de 52,77 km, costurile estimative fiind de 968 de milioane de euro (18,34 milioane de euro pe kilometru). Autostrada Bucuresti Nord va avea 38 de poduri si 6 noduri rutiere. Deocamdata, Guvernul nu a mai anuntat nimic concret in privinta acestui tronson.